Asperger eller ikke - en avsporing

Det er ikke en diagnose som har ledet til massakren. Debatt.

EMPATI? Anders Behring Breivik smiler når professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg i rettsal 250 fredag, i åttende uke i rettssaken. Foto: Heiki Junge / NTB Scanpix
EMPATI? Anders Behring Breivik smiler når professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg i rettsal 250 fredag, i åttende uke i rettssaken. Foto: Heiki Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BREIVIK OG ASPERGER: Det har kommet frem i rettssaken mot Breivik at han kan ha en kombinasjon av Aspergers syndrom og Tourettes syndrom. Professor Malt snakker om empatisvikt. Jeg er ikke nevrolog, og er ikke i stand til å stille diagnoser, men fikk selv for et drøyt år siden diagnosen Aspergers syndrom. Ut fra hvordan jeg selv fungerer, og ut fra hva jeg har lest meg til, skjønner jeg asperger og empati slik: vi med asperger (heretter kalt aspergere) skjønner ikke alltid hva andre mener og hvordan de føler. Vi har problemer med å leve oss inn i det. Dette kan oppleves som manglende empati. Når vi skjønner hvordan andre har det, har vi like mye empati (medfølelse) som alle andre.

En sosiopat derimot, skjønner hvordan andre har det, men bryr seg ikke om det. Av den grunnen blir det påstått (blant annet i boka «Zero Degrees of Empathy» av Baron-Cohen) at aspergere og sosiopater er hverandres motbilder. Den ene (aspergeren) forstår ikke, men bryr seg når han/hun forstår, den andre (sosiopaten) forstår, men bryr seg ikke, eller nyter å plage andre. Det bør kanskje også nevnes at selv om svart/hvitt-tankegang er vanlig blant aspergere, så er aspergere generelt fredelige mennesker, som bare ønsker å bli forstått og respektert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.