Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Assad forbereder hevnen

350 000 mennesker i opprørskontrollert område i byen Aleppo er i ferd med å bli lukket inne i president Bashar al-Assads rottefelle.

FØRST KOM BOMBENE: Så kommer hevnen. Fra russisk bombing, denne gang i utkanten av Damaskus i januar. Foto: REUTERS/Bassam Khabieh/Scanpix
FØRST KOM BOMBENE: Så kommer hevnen. Fra russisk bombing, denne gang i utkanten av Damaskus i januar. Foto: REUTERS/Bassam Khabieh/Scanpix Vis mer
Kommentar

NÅR ROTTEFELLA klapper sammen venter hevnen. Det er det store bildet i krigsdramaet i Syria som nå kommer til syne på grunn av regjeringshærens raske militære frammarsj, støttet av massiv russisk flystøtte, og den iranske revolusjonsgardens elitestyrker.

- Hele vår eksistens er truet, det er ikke bare snakk om å tape mer land. De rykker fram og vi trekker oss tilbake, fordi stilt overfor så massiv bombing må vi minimalisere tapene våre, sier Abdul Rahim al-Najdawi fra en av opprørsgruppene i Aleppo, Liwa al-Tawheed, til telegrambyrået Reuters.

DEN MILITÆRE offensiven i og rundt Aleppo har vært en voldsom suksess, særlig den siste uka. Byen som tidligere var Syrias største by og finanssentrum har ikke vært under Assads kontroll siden 2012. I forrige uke ble forsyningene - av både våpen, mat og humanitært utstyr - stanset da Assads styrker tok kontrollen over hovedveien til Tyrkia, og i realiteten stengte av byen. Som flere byer i Syria som har opplevd blokkade, kan dette nå ramme storbyen Aleppo.

Dette er dårlige nyheter for de sivile som er igjen i byen, der hjelpeorganisasjoner ifølge Reuters regner med at det nå er 350 000 sivile i områder som er under opprørernes kontroll. De har all grunn til å frykte Assads hevn.

- Det er en sekterisk grunntone av represalier og hevn når Assad erobrer tilbake land. Dette er mer enn en konvensjonell krig der Assad slåss mot en bevæpnet fiende. Det er en krig der han og regimet slåss mot enhver potensiell trussel, og særlig unge menn som er fra «feil område» med «feil religiøs bakgrunn». På denne måten er dette en total krig som innebefatter alle sivile, særlig de med sunni-bakgrunn, sier Henrik Thune, Assisterende direktør i Noref.

ASSADS SUKSESS i krigføringen er også i ferd med å endre hele det politiske spillet i Syria. Det som tidligere var en strategi fra regimets side, å bruke militær framgang for å forbedre utgangspunktet for fredsforhandlinger, er i ferd med å bli en strategi for å vinne krigen på slagmarken.

Den militære framgangen har vært overbevisende, sett fra regimets side. Russlands strategi har vært å bombe alle gruppene som slåss mot Assad, også de som får støtte av USA, Tyrkia og Saudi-Arabia. Mange av disse gruppene er i ferd med å bli margnalisert og knust. Dermed er det i ferd med å bli tre grupper i den syriske borgerkrigen, Assad, Den islamske stat (IS), og kurderne.

- Dette er en seier for Russlands starategi. Den militære situasjonen på bakken tvinger fram en erkjennlse av at krigen står mellom Assad og IS. Da er det lettere å velge, sier Thune.

DEN STYRKEN Russland har kastet seg inn i krigen med er i ferd med å blåse de andre av banen. Al-Jazeera melder et fire av Russlands mest avanserte kampfly, Su-35, kom til Lakatia, der den russiske militærbasen i Syria ligger, i helga. Ildkraften i den militære operasjonen, og utplasseringen av de nye flyene, er et muskulært uttrykk for de russiske ambisjoenne. Den militære suksessen så langt skal understøttes av ytterligere militær innsats. Det er beskjeden til omverdenen.