TRAKK SEG: Julian Assange ville i utgangspunktet ikke ha noen biografi om seg selv, men sa ja da han var i pengenød etter høye advokatregninger i forbindelse voldtektssaken i Sverige. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
TRAKK SEG: Julian Assange ville i utgangspunktet ikke ha noen biografi om seg selv, men sa ja da han var i pengenød etter høye advokatregninger i forbindelse voldtektssaken i Sverige. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/ScanpixVis mer

- Assange fikk 4,4 mill. kr i forskudd for selvbiografi - trakk seg fra avtalen

Har brukt millionene til advokatregninger i forbindelse med voldtektssaken. - Enhver selvbiografi er prostitusjon.

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har hele tiden vært negativ til en selvbiografi av seg selv, men gikk motvillig med på det i desember i fjor.

- Jeg vil ikke skrive denne boka, men jeg må. Jeg må forsvare meg selv og holde Wikileaks gående, sa han til The Sunday Times.

- Prostitusjon Boka skulle etter planen utgis sommeren 2011 samtidig i en rekke land, blant annet på Font Forlag i Norge. Det norske forlaget inngikk avtale med det britiske forlaget Canongate Books om utgivelse av den norske utgaven av selvbiografien i januar 2011.

Assanges biograf, forfatteren Andrew O'Hagan, skal ifølge en pressemelding fra Canongate og Font brukt flere måneder på herregården Ellingham Hall i Norfolk øst i England for å intervjue Assange om hans liv og arbeid.

Men da Assange hadde lest det første utkastet av boka, skal han ifølge forlaget ha erklært følgende:

- Enhver selvbiografi er prostitusjon.

- Brukte opp forskudd Canongate og den britiske avisa The Independent melder at Assange 7. juni sa at han ville heve kontrakten. Assange selv sier i en uttalelse at han ikke har skylda for at kontrakten ble hevet, men at han kom med komprimisser som medførte en senere deadline.

I dag kom boka likevel ut i Storbritannia.

- Den er fullstendig uten faktasjekk og rettelser fra min side, sier Assange.

Ifølge forlaget hadde han da likevel brukt opp forskuddet han hadde mottatt fra forlaget. The Guardian skriver at forskuddet var på 500 000 pund - rundt 4,4 millioner kroner.

- Når det gjelder forskuddet, kommenterer vi aldri tall. Men de fleste tallene som har kommet fram er helt feil, sier Canongate-talskvinne Liz Sich til Dagbladet.

Men til tross for at Assange ikke ønsker å medvirke til boka, ble den lagt ut for salg på det britiske markedet i dag.

- Han har ikke returnert forskuddet, og Canongate regner derfor kontrakten som gyldig.

Høye advokatregninger Det er på det rene at Assange har svært høye advokatregninger etter den svenske voldtektssaken, og ifølge Assange gikk summen fra forlaget direkte inn på kontoen til advokatfirmaet som jobbet for ham i begynnelsen uten hans samtykke.

I en pressemelding forklarer Canongate hvorfor de publiserer boka til tross for Assanges reaksjon.

- Vi er uenige med Julians vurdering av boka. Vi mener den forklarer både mannen og hans arbeid, og samtidig understreker hans engasjement for sannheten. Julian har alltid ment at boka var godt skrevet. Det er vi enige i. Dette oppmuntret oss til å gjøre boka tilgjengelig for lesere.

Forlaget forteller at de vil holde seg til avtalen og betale Assange i henhold til denne.

38 forlag Før bruddet med Assange, hadde Canongate signert avtaler med hele 38 forlag rundt om i verden.

- Det har blitt litt anerledes og en forsinkelse, men vi har gitt dem tilbudet om å publisere boka likevel, sier Canongate-talskvinne Liz Sich til Dagbladet.

Font forlag i Norge bekrefter at de nå vurderer å gi ut den nye og uautoriserte biografien.

- Vi vil vurdere å gi ut den norske utgaven av den uautoriserte selvbiografien, sier forlegger Knut Ola Ulvestad til Dagbladet.

Rettighetsdirektør Polly Collingridge i Conongate sier at de håper å få svar fra Font Forlag på mandag neste uke. Ulvestad vil ikke si noe om når de vil ta en avgjørelse.

Fortiden som hacker Utdrag fra boka ble i dag gjengitt i den britiske avisa The Independent. I utdragene fortelles det om Assanges fortid som hacker, om hans første problemer med rettsvesenet og om ryktene om at han er autist.

«Da jeg ble kjent, nøt folk å poengtere at jeg hadde Aspergers eller at jeg svevde rundt et eller annet sted i det autistiske spekteret. La oss bare si at jeg er det; alle hackere er det», fortelles det i boka.

Videre kan man lese om da Assange som tenåring hacket seg inn i USAs forsvarsdepartement: «Det var som å være i stand til å teleportere deg selv inn i Pentagons indre og gå rundt og ta kommandoen.»

Et helt kapittel i boka er også viet anklagene mot Assange om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige. Sverige krever å få Assange utlevert i saken, og anmodningen er fortsatt under behandling i Storbritannia.

I boka hevdes det at en etterretningskilde i USA advarte Assange mot at amerikanske styresmakter ville forsøke å lokke ham inn i ei felle.