Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Associated Press fjerner støtende kristuskunst

Sensurerer seg selv etter Paris-terroren.

PROVOSERENDE: Den amerikanske kunstneren Andres Serranos "Piss Christ" har flere ganger blitt vandalisert når det er stilt ut, slik som her i Australia i 1997. Nå er en gjengivelse av bildet fjernet fra Associated Press' bildedatabase. Foto: NTB Scanpix
PROVOSERENDE: Den amerikanske kunstneren Andres Serranos "Piss Christ" har flere ganger blitt vandalisert når det er stilt ut, slik som her i Australia i 1997. Nå er en gjengivelse av bildet fjernet fra Associated Press' bildedatabase. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I kjølvannet av gårsdagens terroraksjon mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris har en rekke medier verden over, inkludert Dagbladet, publisert eksempler på magasinets tegnede harselas med islam såvel som andre religioner og maktpersoner.

Men mange avstår også fra å vise publikum hva slags uttrykk det dreier seg om, gjerne med argumentasjonen at de ikke ønsker å støte sine egne lesere, selv om de støtter andres rett til å publisere slikt materiale.

Fjernet Det store amerikanske nyhetsbyrået Associated Press er blant dem som står fast ved å holde støtende materiale unna sin bildedatabase og har derfor ikke distribuert Charlie Hebdo-karikaturer.

Etter protester fra det konservative organet The Washington Examiner har AP nå også fjernet bilder i databasen som kan virke støtende på tilhengere av andre religioner - som de kristne.

Dermed er blant annet en gjengivelse av den berømte og kontroversielle fotokunstneren Andres Serranos verk «Piss Christ» fra 1997 blant dem som er fjernet fra en av verdens mest brukte fotodatabaser, skriver Politico.

- Ingen nytte Bildet, som er et fotografi av et billig plast-krusifiks nedsunket i en beholder fylt av urin, har flere ganger hatt nyhetens interesse, når det har blitt vandalisert på utstillinger eller kunstneren har mottatt trusler.

- Vi har valgt det standpunkt at vi ikke publiserer hatefulle ytringer eller uttrykk som provoserer eller truer, eller noe som krenker religiøse symboler eller opprører mennesker langs religiøse eller etniske skillelinjer. Vi kan ikke se at det har noen nytte, sier Santiago Lynn i AP til Washington Post.

- Det har vært vår policy i årevis at vi avstår fra å vise bevisst provoserende bilder. Vi har selvfølgelig revidert og oppdatert vår policy siden 1989 (da Serrano-bildet ble inkludert i databasen, journ.anm), sier en annen talsperson for nyhetsbyrået, Erin Madigan til Politico.