Åsted Shetland

Prisbelønt krimroman fra Shetland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ann Cleeves har skrevet krim siden midten av åttitallet, og har selv karakterisert noen av sine første utgitte bøker som «seriously dreadful».

Det gjelder ikke for «Svart som ravnen», en velskrevet og spennende kriminalroman fra Shetland.

Klassisk stil

«Svart som ravnen» vant den betydningsfulle krimprisen «Gold Dagger» (av sponsormessige grunner nå omdøpt til «Duncan Lawrie Dagger») da den kom ut i 2006, og det er ikke vanskelig å forstå. Dette er en kriminalroman i klassisk, britisk stil, meget godt gjennomført på alle plan.

For det første har forfatteren valgt et originalt åsted, de eksotiske Shetlandsøyene, nært og fjernt på én gang. Så plusser vi på med en passe spesiell og lokal helt, politietterforskeren Jimmy Perez, med et etternavn som skriver seg tilbake til Den spanske armadaens tid.

Einstøing

Og drapssaken dreier seg om ei ung jente, hun blir funnet kvalt i snøen rett i nærheten av huset til einstøingen Magnus Tait, som også var mistenkt da en annen jente forsvant for flere år siden. Men det finnes også andre potensielle gjerningsmenn på øyene.

Ann Cleeves har et godt grep om personene sine, de er overbevisende oppbygd og de oppfører seg som virkelige mennesker. Dessuten skriver hun om de forblåste øyene der ute i havet på en måte som gjør at vi føler vi har vært der, vi også. De som leter etter en tradisjonell kriminalroman til vinter- eller påskeferie, gjør ikke dumt i å prøve denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer