Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Asterix og vikingeneAsterix mot nord

Tradisjonell animasjonsfilm om gallerne på ufrivillig vikingtokt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Når «Asterix og vikingene» skulle bli film, er det vel passende at to dansker er kreditert som regissører. Den elskelige lille tegneseriegalleren Asterix så dagens lys i 1959. På filmlerretet er han blitt «levendegjort» i et par versjoner som er mest kjent for å huse Gérard Depardieu i rollen som kjempen Obelix.Nå er han tilbake i en todimensjonal filmversjon, basert på arbeidene til Asterix-skaperne René Goscinny og Albert Uderzo.

Gammelmodig

Det hviler noe litt gammelmodig over uttrykket i bildene som nesten virker litt kornete, som i et seriehefte i grovt papir.Men historien er forsøksvis up-to-date, med diskomusikk og unge menn med maskulinitetsangst. Nevøen til kongen av Gallia, den meget urbane Provoix, er kommet til landsbyen for å lære å bli mann. Våre venner Asterix og Obelix får oppdraget som lærere for den lille reddharen som heller vil danse enn slåss.

I Vikingland

I mellomtida, et helt annet sted - som det heter på filmspråket - er de fryktelige vikingene på vei til Gallia for å fravriste gallerne kunsten å fly, som de angivelig har lært seg av en fryktens mester. De gjør strandhogg, kidnapper den fryktsomme Provoix og frakter ham til et særdeles dystert og isdekt Vikingland, mer norskinspirert enn dansk, vil jeg tro.Stemmene er imidlertid norske, med velkjente basser som Atle Antonsen og Alez Rosén i lydsporet, uten at det helt løfter det noe flate helhetsinntrykket.