Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Asterix-tegner tok pause fra pensjonisttilværelsen for å hedre Charlie Hebdo

Albert Uderzo (87) offentliggjorde nye tegninger.

GJORDE COMEBACK: Den pensjonerte tegneren Albert Uderzo (87) står bak fortellingene om tegneseriefiguren Asterix. I helga børstet han støv av gamle kunster for å minnes de døde etter terroren i Paris. Foto: Afp / NTB Scanpix. Skjermdump: Twitter
GJORDE COMEBACK: Den pensjonerte tegneren Albert Uderzo (87) står bak fortellingene om tegneseriefiguren Asterix. I helga børstet han støv av gamle kunster for å minnes de døde etter terroren i Paris. Foto: Afp / NTB Scanpix. Skjermdump: Twitter Vis mer

(Dagbladet): Den franske, humoristiske tegneserien Asterix, som omhandler gallerkrigeren med samme navn, regnes som en av tidenes mest populære i sitt slag.

Fortellingene utspiller seg rundt 50 f.Kr, der Asterix sammen med andre innbyggere i en liten landsby, deriblant sine gode venn Obelix, stadig havner i konfikt med romerske soldater.

Tegneserien, som først ble trykket i 1959, er filmatisert flere ganger, både som tegne- og spillefilm.

Minnes de døde Det er forfatteren René Goscinny (død 1977) og tegneren Albert Uderzo som står bak de populære karakterene.

Uderzo er i dag 87 år gammel og har gått av med pensjon.

I lys av terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris tidligere denne uka, børstet han likevel støv av gamle kunster.

Tegneren har offentliggjort to illustrasjoner for å minnes de døde. Den ene tegningen viser karakterene Asterix og Obelix, der førstnevnte holder ei rose. Tegneseriefigurene, som også inkluderer hunden Idéfix, bøyer hodet i sorg.

På den andre tegningen bokser Asterix en motstander i lufta, med snakkebobla «Moi aussi je suis un Charlie» eller «Jeg er også Charlie».

- Charlie Hebdo og Asterix er selvfølgelig svært forskjellige, og jeg skal ikke endre tegneseriene. Jeg ville bare uttrykke mitt vennskap med disse tegnerne som har betalt med sine liv, sier Uderzo til radiokanalen Europe 1, ifølge NTB.

Forlaget som utgir Asterix, Albert-Rene, opplyser at Uderzo var en nær venn av en av mennene som ble drept under angrepet onsdag. 
Lik Dagbladet på Facebook.