Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens barnebarn raser mot svensk politiker: - Hun var verken nasjonalist eller romantiker

- Hun hadde vært veldig lei seg for en politisk diskusjon som stiller mennesker mot mennesker. 

KJÆR: Den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren har vært kjær for flere generasjoner. Foto: Scanpix
KJÆR: Den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren har vært kjær for flere generasjoner. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i forbindelse med et intervju med svenske Expressen at Jimmie Åkesson i det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna snakket om sine forbilder.

Til avisa fortalte han at han var inspirert av Astrid Lindgren og andre typer «nasjonalromantiske skildringer».

Det har fått Lindgrens barnebarn Olle Nyman til å reagere.

- Nei, Jimmie Åkesson. Astrid Lindgren var ikke en nasjonalromantisk forfatter. Hun var heller ikke et nasjonalromantisk menneske. Hun var verken nasjonalist eller romantiker, sier han til Expressen.

Hadde humanistiske verdier

Nyman understreker at Lindgren hele sitt liv var opptatt av barns rettigheter, likhet, ikke-vold og respekt for dyr og natur.

- Hun var et moderne menneske og i mange tilfeller var hun forut for sin egen tid. Hun lot seg ikke henfalle til enkle nostalgiske og sentimentale bilder av en lykkelig fortid der alt var enkelt, sier han.

Nyman sier at Lindgren skrev om samfunnet hun vokste opp i, men at hun tematiserte større spørsmål som har berørt mennesker i alle tider og i alle samfunn.

- Det er grunnen til at hun er blitt lest over hele verden og at hennes fortellinger stadig oppdages av nye generasjoner, sier han.

- Hun hadde vært lei seg

Selv om ingen i dag kan si sikkert hva Lindgren hadde tenkt om verden er Nyman sikker i sin sak:

- Vi som kjente henne kan si at hun hadde vært veldig lei seg for en politisk diskusjon som stiller mennesker mot mennesker og som deler opp menneskeheten i 'vi og dem', sier han, og viser til et brev hun skrev til sin tyske venninne Louise Hartung i 1957:

' Jeg liker ikke inndelingene av mennesker etter nasjoner og raser, eller all disikriminering mellom hvite og svarte, mellom det ariske folk og jøder, mellom tyrkere og svensker eller mellom menn og kvinner. Helt siden jeg var så stor at jeg kunne tenke selv har jeg aldri likt den blågule patriotismen, alt det der 'kommer noen for nærme våre fjell, da skyer det til i Sverige, det er like avskyelig som Hitlers nasjonalisme. Jeg har aldri vært noen patriot. Vi er alle mennesker, det har vært mitt spesielle patos her i livet'.

Gjorde narr av Hitler

Den kjære barnebokforfatteren er oversatt til mer enn 90 språk og har solgt over 100 millioner bøker. Hun er spesielt kjent for bøkene om «Pippi Langstrømpe», «Mio min Mio», «Barna i Bakkebygrenda» og «Vi på Saltkråkan». Bøkene hennes er også blitt filmatisert. Astrid Lindgren gikk bort i 2002.

I 2015 kom Jens Andersens bok om Astrid Lindgren, «Denne dagen, et liv». Den ble oversatt til norsk etter stor suksess i Danmark og Sverige.

Ifølge boka latterliggjorde Lindgren Hitler i mange av sine skriverier i tida før gjennombruddet med «Pippi Langstrømpe» i 1944, men hun var enda mer bekymret for kommunistene i øst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!