UNGE ASTRID: Filmen «Unge Astrid» tar for seg historien om forholdet mellom Astrid Lindgren som ung, og den tretti år eldre, gifte redaktøren i avisa hvor hun jobbet. Video: Nordisk Film Sverige Vis mer

Astrid Lindgrens datter raser over ny film om moren

Mener filmen aldri kunne vært laget om moren fortsatt hadde levd.

Filmen «Unge Astrid» handler om en, for mange, ukjent periode i den kjente forfatteren Astrid Lindgrens liv.

Den forteller om da Astrid Lindgren seint i tenåra begynte å jobbe i Vimmerby tidning og fikk et forhold til den 30 år eldre redaktøren i avisa, Reinhold Blomberg, som var gift. Hun ble gravid med hans barn, noe som resulterte i en stor skandale, skriver Expressen.

Lindgren, som var 18 år på dette tidspunktet, ble sendt til København for å føde barnet der i stillhet. Samtidig ble redaktøren anklaget for ekteskapsbrudd.

KJÆR FORFATTER: Astrid Lindgren har blant annet skrevet barnebøkene om «Pippi Langstrømpe» og «Emil i Lønneberget». Foto: NTB Scanpix
KJÆR FORFATTER: Astrid Lindgren har blant annet skrevet barnebøkene om «Pippi Langstrømpe» og «Emil i Lønneberget». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sønnen deres Lars ble født i 1934, og ble plassert i fosterfamilie.

At det nå er laget film om denne delen av Lindgrens liv, får Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, til å reagere sterkt.

- Det vet intet menneske

Til det svenske tidsskriftet Vi sier Nyman at hun er sikker på at Lindgren hadde sagt «et rungende nei» til filmen, hvis hun hadde levd i dag.

- Den uønskede graviditeten var så klart en stor hendelse i mammas liv, sier Karin Nyman til Vi.

- Sånn sett har filmskaperne rett i at den var avgjørende, men akkurat hvordan tilværelsen var for Astrid før hun fødte Lasse vet intet menneske! Tiden i Vimmerby med sladderen, blikkene, foraktet og spørsmålene fikk nok mamma til å forstå inn til margen hva oppmerksomhet koster. Hun rømte fra Vimmerby og ville siden aldri mer bli utsatt for den typen interesse for sitt privatliv. At det skal «diktes fritt» rundt akkurat denne tiden i Astrids liv, føles absurd, sier hun.

Etter at hun hadde født sønnen Lars, flyttet Lindgren til Stockholm for å utdanne seg til sekretær. Hun hentet hjem Lars da han var fem år gammel og hun hadde giftet seg med kontorsjef Sture Lindgren.

Nyman mener filmskaperne må ha tatt seg store kunstneriske friheter for å kunne lage denne filmen.

- Mamma fortalte ikke til noen, ikke engang for oss i familien, hvordan hennes forhold til Reinhold Blomberg hadde vært, sier hun.

Hun mener filmen ikke kunne vært laget mens moren levde.

- Hyllest

Regissør Pernille Fischer Christensen mener derimot at filmen er en hyllest til Lindgren.

Hun uttaler til Vi at den frihet kvinner nyter godt av i dag ikke kommer av seg selv.

- Det er kvinner som Astrid, deres livsvalg og kunstnerskap, som har banet vei for de livene kvinner kan leve i dag. Det er så viktig at vi husker de kvinnelige foregangsfigurene, at vi forstår hvor vi kommer fra og forstår våre egne liv og hva vi må hegne om, sier Christensen.

Astrid Lindgren er verdenskjent for sine barnebøker. Hun er blant annet kjent for bøkene om Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberget, Marikken på junibakken og bøker som «Mio, min Mio», «Vi på Saltkråkan» og «Ronja Røverdatter».