TOK SKRIVEPAUSE: Astrid Smeplass følte seg overveldet etter tre år med masse jobbing og reising. Så hun utsatte utgivelsen av låten «Emotion», og gikk i studio for å lage mer musikk. Nå er hun ferdig med skrivepausen, og i morra slippes endelig låten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TOK SKRIVEPAUSE: Astrid Smeplass følte seg overveldet etter tre år med masse jobbing og reising. Så hun utsatte utgivelsen av låten «Emotion», og gikk i studio for å lage mer musikk. Nå er hun ferdig med skrivepausen, og i morra slippes endelig låten. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Astrid S

Astrid S:- Det har vært et sinnssykt hardkjør

Tanken var at den nye låten til Astrid Smeplass skulle gis ut i begynnelsen av 2018. Men Smeplass trengte tid til å tenke.

- Det er første gang jeg kjenner på sommerfugler i magen før en låt slippes. Jeg tror det er fordi det er så lenge siden sist gang, sier Astrid Smeplass (21) til Dagbladet.

Hun sitter i hjørnesofaen i restauranten Villa Paradiso på Frogner. Det er et år siden sist hun ga ut musikk, men nå er hun klar med sin nye låt «Emotion». Det var egentlig meningen at låten skulle gis ut allerede på nyåret 2018, men Smeplass valgte å vente.

- Jeg følte meg litt overveldet etter tre år på et tog som bare fortsatte, fortsatte og fortsatte. Det har vært et sinnssykt hardkjør med masse jobbing, og sinnssykt mye reising i mange år, sier hun.

- Intens studioperiode

Fjoråret bød på en rekke høydepunkt for den unge artisten. Ikke bare vant hun Årets Spellemann, men hun ble den mest strømmede kvinnelige artisten i Norge, og den tredje mest spilte artist på norsk radio. Samme år ga hun også ut EP-en «Party's over», som strømmet mer enn 1,2 millioner ganger det første døgnet.

Men så ble det stille fra Astrid S.

KLAR: Tanken var å gi ut låten «Emotion» i begynnelsen av 2018, men Astrid S ville vente, og bruke tida til å skrive. Det har resultert i 50-60 låter. Noen av dem skal hun jobbe videre med. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KLAR: Tanken var å gi ut låten «Emotion» i begynnelsen av 2018, men Astrid S ville vente, og bruke tida til å skrive. Det har resultert i 50-60 låter. Noen av dem skal hun jobbe videre med. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det var viktig for meg å gå litt tilbake til låtskrivingen, og få bruke tid på det. Og å ikke være under tidspress. Jeg ville ha litt tid til å tenke: hva er det jeg skal synge, hvilken artist skal jeg være? Hvor går veien nå?

- MÅTTE GOOGLE: Astrid S ville imponere sine daværende svigerforeldre, men løgnen slo fort tilbake på artisten, som plutselig befant seg midt i en kattefødsel. Video: NRK Vis mer

Selv om hun har valgt å skifte fokus for en periode, understreker hun at det slettes ikke er noen ferie hun har vært på. Fra januar til nå anslår hun at hun har skrevet 50-60 nye sanger.

- Jeg har hatt en sykt intens studioperiode fra januar til juni, hvor jeg har skrevet omtrent en låt om dagen. Jeg har vært mer sliten i år, enn jeg sikkert har vært noen andre år. Det er sykt «heavy» å gå inn i de låtskriverprosessene som jeg har vært i nå, sier hun, og utdyper:

- De krever at jeg gir så mye av meg selv, åpner opp og er personlig - hver eneste dag. Man graver inn i følelser som man kanskje har så lyst til, eller som ikke er så behagelige å snakke om.

- Tøffe dager

Smeplass legger ikke skjul på at det kan være tøffe dager også i studio. Det er mange nye å forholde seg til, som ulike låtskrivere, produsenter og forskjellige team. Hun har ennå ikke funnet dem som hun tenker at er «meant to be» som samarbeidspartnere.

- Så skal du gjøre et godt førsteinntrykk, eller komme med en god idé hver dag. Det blir jo en del dårlige dager i studio også, når du har hatt en så intensiv studioperiode som jeg har hatt nå. Og de gangene det går dårlig, så føles det ut som det verste i hele verden, sier hun.

Til låten «Emotion» har hun hentet inspirasjon blant annet fra filmene «Whiplash» og «Black Swan», der hovedpersonene får den andre litt rundt lillefingeren, og at det er en slags maktbalanse. Mange av tekstene hennes har vært veldig konkrete og tydelige. Denne ville hun skulle være litt mer vag og åpen for tolkning.

- Teksten handler om at man står opp for seg selv, og sier «nok er nok», dette gidder jeg ikke mer, til den personen. For meg er det kanskje mer i en vennskapelig relasjon jeg har opplevd det, sier Smeplass.

- Mine premisser

Smeplass slo gjennom for fullt som 16-åring, da hun i 2013 deltok i Idol. I dag føler hun at hun har fått utviklet seg, blitt mer voksen, og er blitt flinkere til å sette grenser.

- Jeg tror at det er litt overlevelsesinstinkt når man er 16 år og bare kjører på: at man ikke tar alt innover seg. For det tror jeg hadde blitt litt mye, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har blitt mer voksen, og har reflektert mer over at det er viktig at jeg skal ha det bra midt oppe i alt. Jeg skal ikke bare please andre og være opptatt av at alle skal like det jeg gjør. For det har jeg skjønt at ikke går. Jeg tror jeg har lært at så lenge alt skjer på mine premisser, og at jeg har en god magefølelse, så har jeg det bra.

(Saken fortsetter under bildet).

SETTER GRENSER: - Jeg har lært at jeg ikke bare skal please andre og bare være opptatt av at alle skal like det jeg gjør, sier Astrid Smeplass til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SETTER GRENSER: - Jeg har lært at jeg ikke bare skal please andre og bare være opptatt av at alle skal like det jeg gjør, sier Astrid Smeplass til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Nervepirrende med debutalbum

- Nå er jeg litt ferdig med å skrive. Det er godt. Nå kan jeg glede meg til å bare gi ut musikk, få snakket om den og vist den fram, sier Smeplass.

Neste steg i karrieren blir å jobbe med å ferdigstille musikk med tanke på å få laget et album. Selveste debutalbumet. Og Astrid S har sommerfugler i magen.

- Det er et viktig kapittel i karrieren min. Det blir sykt spennende, men det er også veldig nervepirrende. Derfor har det vært så viktig for meg å komme i vater igjen, være i studio og bare skrive. For er ikke musikken bra, så går det ingen vei, sier hun, før hun legger til:

- Det er fort gjort å glemme det i sirkuset som er rundt - at det er musikken og låtskrivingen som er det viktigste, og det viktigste for å bli hørt.