Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Astrid S aktuell med singelen «Breathe»

Astrid S håper på den store forelskelsen: - Jeg har ennå ikke følt det sånn for en person

Astrid S mister pusten av tanken på alt det spennende hun har opplevd dette året. Men hun har ennå ikke møtt en person som gir henne samme følelse. 

SINGEL OG SINGELAKTUELL: Astrid S gir ut ny låt om forelskelse på fredag, men røper at hun aldri har vært hodestups forelska. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SINGEL OG SINGELAKTUELL: Astrid S gir ut ny låt om forelskelse på fredag, men røper at hun aldri har vært hodestups forelska. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg håper jeg en gang kan miste pusten fordi jeg synes noen er så bra. Jeg har ennå ikke følt det sånn for en person. Men jeg har lest om det i bøker og sett det på filmer. Der blir man skjelven, får feber og blir helt borte når man er forelska, sier Astrid Smeplass (20) og ser drømmende ut av vinduene på Grand Hotel i Oslo.

Jenta fra Trøndelag som de siste åra har gått under artistnavnet Astrid S, slipper fredag sin nye singel, «Breathe». Låta handler med hennes ord om «å være skikkelig forelska og møte noen som tar pusten fra deg». Men 20-åringen røper samtidig det aldri har skjedd henne selv.

- Kanskje jeg som person ikke får en sånn forelskelse, men det skal jeg ikke slå fast med min lille livserfaring, sier hun.

- For min del er låta skrevet om alle de øyeblikkene som tar pusten fra meg. I det siste har jeg måttet klype meg i armen mange ganger over alt som skjer. Men det er enklere å skrive låter om en person, legger hun til.

SKAL VI DANSE: Dagbladet møtte Astrid S da hun var på finalen av «Skal Vi Danse». Den nå store og kjente, norske stjerna forteller om coverlåter på YouTube, en tid før hun ble en internasjonal hit. Video: Dagbladet Vis mer

Reist rundt i USA

2016 ble nemlig et jubelår for artisten som ble kjent allerede som 16-åring, etter å ha imponert i TV 2-programmet «Idol» i 2013.

Sommeren i fjor reiste 20-åringen rundt til alle de største radiostasjonene i USA og gjorde promo. Hun besøkte produsenter over hele Europa og spilte utsolgte konserter her hjemme. Hun mistet pusten flere ganger.

- Det var stort å jobbe i store studier i LA og vite at The Weeknd satt og jobbet ved siden av. På min egen turné var det folk som hadde ventet i kø siden kl. 6 om morgenen. Da må man klype seg litt i armen.

Nå har 20-åringen sommerfugler i magen før fredagens singelslipp.

- Det er ett år siden jeg slapp musikk sist, så det blir kult å være aktuell med musikk igjen.

For selv om Astrid S ikke har sluppet musikk på en stund, har hun vært heftig omtalt i norske medier, blant annet for spekulasjoner om romanser med ulike gutter fra suksesserien «Skam».

- Ja, det er litt rart. Men det startet med at Morten Ramm lagde et tulleblogginnlegg om meg og Thomas Hayes (kjent som William i «Skam», journ.anm). Det tok av, og alt ble helt ute av proporsjoner. Til og med mamma ringte og lurte på om jeg hadde fått meg kjæreste.

- Men var det en flørt?

- Nei. Men jeg er glad i «Skam», og synes både Herman (som spiller Chris i serien, journ. anm) og Thomas er fine gutter. Og vi er gode venner.

Går for gull

Astrid S har imidlertid flere ting å kunne skryte av. Hennes forrige singel «Hurts So Good» er blitt strømmet over 150 millioner ganger på Spotify og har ligget på topplistene i 21 land. Hun har jobbet med låtskriveren Julia Michaels som var med på å skrive megahiten «Sorry» til Justin Bieber.

På coveret til hennes nye singel poserer hun med gullsminke over hele kroppen. Nå vil Astrid S gå for gull internasjonalt.

- Jeg har lyst til at flest mulig kan relatere til min musikk, og at jeg kan dra på verdensturné og se at folk kan synger med. Det er en helt fantastisk følelse, sier hun.

Hun legger imidlertid til at det er en hard og uforutsigbar bransje.

- Det ligger ekstremt mye arbeid bak det å nå opp og fram. Man må ha selvtillit og trua på seg selv. Man må også huske at det er ok å ha en dårlig dag i studio eller på konsert, alle har jo dårlige dager. Men jeg har vært heldig, og har alltid hatt et avslappet forhold til det å prestere. Det hadde vært slitsomt om jeg hadde gått helt i kjelleren hver gang noe går galt, sier hun.

Smedplass forteller at hun har blitt fort moden av å vokse opp i rampelyset fra hun var 16 år.

- Det har passet meg veldig bra, fordi jeg liker å ha ansvar og være utenfor komfortsonen. Men jeg har ikke vært russ, og har gått glipp av mange bursdagsfeiringer med jentegjengen, sånt skulle jeg gjerne fått med meg.

Aktiv på sosiale medier

20-åringen har tidligere fortalt at hun ikke drømte om å bli artist da hun var liten. Hun vet heller ikke helt hva hun gjør om ti år.

- Jeg jobber nok med musikk, men det kan godt hende at jeg studerer ved siden av. Kanskje jeg jobber i et plateselskap, men jeg kunne godt tenke meg å være lærer på videregående eller bli barnevernspedagog. Men det er langt fram i tid, nå trives jeg veldig godt og lever drømmen.

Etter en promodag på Grand Hotel, skal plateslippet natt til fredag skal feires hjemme i kollektivet sammen med venninne og artistkollega Julie Bergan. Fredag kveld skal hun feire med moren og faren foran tv-skjermen og se på når hun gjester «Skavlan» i Gullrekka på NRK.

- Kanskje vi skal livestreame at vi ser meg på «Skavlan». Det kunne vært gøy, sier artisten som også er blitt hyllet for sin bruk av sosiale medier.

Hun fikk blant annet mye blest da hun delte et bilde av en bamse med en t-skjorte det stod klitoris på og skrev «EMBRACE IT!!».

- Det er morsomt at det ble en greie. Det var ikke planlagt, men jeg så den bamsen i et fotostudio og vi tok et bilde. Jeg liker å holde på med sosiale medier, og synes det er artig å få respons. Dessuten liker jeg at fikk kan bli kjent med meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media