Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Astrofysiker påpeker feil i den nye «Star Wars»-filmen

Filmen spiller visst ikke helt etter reglene.

FYSISKE FEIL: Ifølge den populære astrofysikeren Neil deGrasse Tyson er den nyeste «Star Wars»-filmen i rekka full av feil som strider i mot astrofysikkens lover. Foto: Lucasfilm
FYSISKE FEIL: Ifølge den populære astrofysikeren Neil deGrasse Tyson er den nyeste «Star Wars»-filmen i rekka full av feil som strider i mot astrofysikkens lover. Foto: Lucasfilm Vis mer

(Dagbladet): Det er ikke alltid like lett å overbevise alle seere til tider. Spesielt om filmen du ser inneholder feilaktig informasjon om faget du kan aller best.

Det fikk den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson erfare, da han mandag dro seg til kinoen for å få med seg det nyeste kapittelet i «Star Wars»-serien, filmene om krig og fred i verdensrommet.

Astrofysikere jobber med, som navnet tilsier, fysikkens muligheter i det astronomiske verdensrommet. Tyson var ikke fornøyd med det han så på skjermen.

Ville ikke skjedd Tyson har ifølge The Independent tidligere uttalt at han ikke er fan av filmserien fordi de ikke prøver å vise fram ekte fysikk.

Ett av eksemplene han brukte da, var at romskipet Millennium Falcon lagde lyd og skøyt ut laserstråler. Det hevder han ikke ville latt seg gjøre utenfor jordas atmosfære.

Mandag tok Tyson til Twitter for å dele meningene sine om «Star Wars: The Force Awakens». Han nevner eksempler i fleng som skal stride mot astrofysikkens lover.

- BB-8, en metallball som ruller fint, ville spunnet rundt ukontrollerbart i sanden, skriver han.

- TIE-kampflyene lager akkurat samme lyd i verdensrommet som de ville ha gjort innenfor planeters atmosfære, fortsetter han.

Dette kan knytes opp mot eksemplet han tidligere har nevnt.

- Hadde fordampa Ett av de drøyere eksemplene Tyson finner i filmen, som muligens beror på sunn fornuft, handler om kraften til stjerner.

Uten å spoile for mye for Twitter-følgerne sine, forklarer han det slik:

- Om du skulle suge opp all energien til en stjerne til planeten din, hadde planeten fordampa, skriver han

- Energien i en stjerne er nok til å ødelegge titusenvis av planeter, ikke bare noen få her og der, avslutter han.

Ikke første gang Da «Star Wars III - Sithene tar hevn» hadde premiere i 2005, var det flere ivrige fans som brukte tid og ressurser på å finne feil i filmene. Ikke nødvendigvis feil basert på naturlover, men glipper som har skjedd i redigeringsprosessen.

Dagbladet skrev da om 15 feil den nye filmen inneholdt, og noen var nok så grove.

-Anakins klær tar fyr når han er på land, til tross for at han er nøyaktig like langt fra lavaen som da han stod på droiden tidligere, nevnes som ett av eksemplene.

Også i James Bond-filmen «Skyfall» fra 2012 ble det oppdaget flere feil. Den ble 2012s nest mest tabbebefengte film, etter «Men in Black 3», som har hele 63 feil.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media