KRANGLER MED FRP:  Trine Skei Grande.
KRANGLER MED FRP: Trine Skei Grande.Vis mer

Asylkaoset fortsetter

Det nytter ikke å komme drassende med "intensjoner".

Meninger

Forvirringen om asylavtalen har blusset opp igjen. Frp og Venstre har vidt forskjellige oppfatninger om hva de egentlig avtalte om familiegjenforening i forrige uke. Slik reglene er i dag, har flyktninger i utlandet ett år på å få levert en søknad om å bli gjenforent med en slektning i Norge.

I den nye asylavtalen står det at denne perioden skal forkortes til seks måneder. Det er i så fall en innstramming. For en som sitter i flyktningeleir kan det åpenbart være vanskelig å få sendt en søknad til norske myndigheter innen en kortere frist, for ikke å snakke om å ta seg til en norsk utenriksstasjon for personlig oppmøte.

Men nå hevder Venstre at intensjonen i avtalen er at det er slektningen i Norge som skal sende søknaden, og som har seksmånedersfristen. I så fall er endringen en liberalisering.

Justisdepartementets statssekretær Jøran Kallmyr og Frp-nestleder Per Sandberg er klare på at dét innebærer en større endring enn det som står i avtalen. Og det har de rett i: i avtaleteksten står det at tidsfristen skal endres fra tolv til seks måneder. Det står ingenting der om at noe annet skal endres.

Det hevdes fra Venstre-hold at det ble sagt noe annet i selve forhandlingene. KrF forteller at det ikke var noen klarhet om dette. Høyre-topp Ingjerd Schou støtter Venstres tolkning, mens Statsministerens kontor er opptatt av å roe gemyttene og nøyer seg med å si at de har «forståelse for» at KrF og Venstre er forvirret. Noe som tyder på at disse partiene kan ha fått visse løfter eller signaler.

Saken viser at når Venstre, KrF, Høyre og Frp forhandler om så vanskelige saker, må de få enighetene sine ned i klartekst. Det nytter ikke å komme drassende med «intensjoner»i etterkant i et slikt samarbeidsklima. Det burde Venstre ha lært fra første asylbarn-runde.

Det er lite heldig for statsministerens prosjekt med de vonde og vanskelige sakene som aldri tar slutt. Men slik vil det trolig være på dette feltet i lang tid framover. Noe av det som faktisk står i klartekst i asylavtalen, er at partiene skal møtes jevnlig for å snakke om samarbeidet. I går møttes partene til samtale om seksmånedersfristen. De ble ikke ferdig snakka.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.