DEBATT

Asylsøkeres psykiske helse:

Asylpolitikk som presser ungdom til å miste livslysten

Unge mennesker skal slippe å bli så utrygge og fortvilede at de begår selvmord på rommet sitt på asylmottaket.

HARD POLITIKK: Smertene som preger ungdommene som blir suicidale har gjerne flere årsaker. Traumer og depresjon på grunn av vanskelige erfaringer fra hjemlandet er én side av saken. En annen side er møtet med en hard, norsk asylpolitikk, skriver artikkelforfatterene. Her besøker statsminister Erna Solberg et transittmottak i Akershus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HARD POLITIKK: Smertene som preger ungdommene som blir suicidale har gjerne flere årsaker. Traumer og depresjon på grunn av vanskelige erfaringer fra hjemlandet er én side av saken. En annen side er møtet med en hard, norsk asylpolitikk, skriver artikkelforfatterene. Her besøker statsminister Erna Solberg et transittmottak i Akershus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Jeg husker øynene hans, redsel, men også håp. Jeg husker smilet hans, nært, ekte, men også fylt av usikkerhet. Jeg husker hans spørsmål.. men vil glemme mine svar. Mine svar var fylt av ansvar som voksne skal ha ovenfor barn, jeg prøvde å gi han det barn trenger: Troen på framtiden..»

Tirsdag kveld forrige uke kom denne meldingen fra barnevernspedagog Erling Segelstad, som tidligere har jobbet som leder på to asylmottak. En gutt på 18, som han kjente godt, begikk selvmord. Gutten kom til landet for tre år siden, når han var omkring 15 år. Han kjempet en vanskelig kamp, og tapte.

Allerede i slutten av 2016 varslet Morten Jørgensen, styreformann i Link, en av landets største driftsoperatører av asylmottak, om at forekomst av selvskading og selvmordsforsøk hos enslige mindreårige asylsøkere hadde økt dramatisk den siste perioden. Han sa den gang at han aldri før har opplevd en så dramatisk endring i antall tilfeller av selvmord og selvmordsforsøk. Jørgensen har 30 år bak seg på asylfeltet.

Fikk denne varslingen, samt lignende varslinger fra organisasjoner som jobber på feltet, for eksempel Røde Kors i 2017, ansvarlige politikere til å tenke seg om? Åpenbart ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer