DEBATT

DEBATT: Asyl og innvandring

Asylpolitikken hindrer vekst

Kan det tenkes at en politikk som skremmer bort asylsøkere også skremmer bort alle andre?

HINDRER VEKST: FrP trekker frem dansk innvandringspolitikk som forbilledlig. Det er også en vekstfiendtlig politikk, skriver Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen.
HINDRER VEKST: FrP trekker frem dansk innvandringspolitikk som forbilledlig. Det er også en vekstfiendtlig politikk, skriver Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Å være borgerlig har handlet om å tro på privat næringsliv og gründerskap. Det er forenelig med en streng innvandringspolitikk, men i FrP står mange for en vekstfiendtlig politikk.

Nicolai Strøm-Olsen
Nicolai Strøm-Olsen Vis mer

For et par år siden ble Gulnaz Khusainova rekruttert til et intensivt gründerkurs for ambisiøse teknologer. Målet hennes var å endre motebransjen med bruk av teknologi.

Hun brukte et par timer på å registrere selskapet Easysize, som idag har 20 ansatte. Gulnaz selv er på Forbes lite over de 30 mest talentfulle mennesker i Europa. Det kunne vært en dansk suksesshistorie.

I stedet er det et eksempel på hvordan innvandringspolitikk hindrer nyskaping. Gulnaz måtte vente i nesten to år på å få oppholdstillatelse. Ventingen gikk utover selskapet og investorene ble utålmodige. Erfaringen bidro til at Gulnaz ikke forsøker å hente talenter til Danmark. Få av hennes 20 ansatte bor i der. Hun er ikke den eneste som ansetter i utlandet.

FrP trekker frem dansk innvandringspolitikk som forbilledlig. Det er også en vekstfiendtlig politikk.

Norsk asylpolitikk er streng. Reglene for arbeidsinnvandring har blitt noe forenklet, men det er fortsatt vanskelig å flytte hit hvis man er investor eller gründer.

I både Tyskland og Sverige er det enklere å hente talenter til landet, men sammenligner vi Norge med Tyskland er ikke minst retorikken om innvandring er forskjellig. Det skyldes at i Norge blir innvandring sett på som en trussel eller i det minste en stor utfordring, ikke bare av Frp, men også av deler av LO. I Tyskland, utenom AFD, blir innvandring sett på som en økonomisk mulighet.

Tyskland begynner å få bemerkelsesverdige resultater. Sysselsettingen blant innvandrere har steget hvert år siden 2013 – til tross for flyktningkrisen. Innvandrerne skaper også arbeidsplasser. I dag arbeider nesten 2 millioner mennesker i et selskap startet av en innvandrer. Det er en økning på 700.000 siden 2014.

Det er også interessant å se til Sverige. Selvsagt har Sverige utfordringer knyttet til innvandring, men landet har også en oppside. Talenter lykkes ofte i Sverige. Svenske innvandrergründere står bak 300.000 arbeidsplasser - 9 prosent av alle jobber i privat sektor.

I Norge vet vi ikke hvor mange jobber innvandrere skaper, men vi har sterke meninger om hvordan de skal oppføre seg.

Frp's dilemma er hvordan partiet skal forbli næringsvennlig og samtidig innvandringskritisk, når de mest foretaksomme ofte er innvandrere, og norsk næringsliv sliter med å tiltrekke seg internasjonalt talent.

Regjeringen må svare på hvordan norsk næringsliv skal tiltrekke seg talenter som kan bygge norske bedrifter, hvis et av partiene forbeholder seg retten til å kjøre innvandringsfientlig politikk i hver valgkamp. Kan det tenkes at en politikk som skremmer bort asylsøkere også skremmer bort alle andre?

Det er umulig å stoppe innvandring til landet – men det er fullt mulig å demotivere mennesker fra å starte for seg selv og ikke minst stanse innvandringen av talenter.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer