Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Asylretten som system har brutt sammen

Asylretten har alltid stått sterkt i Høyre, og har vært sett på som enkeltmenneskets rett til å søke beskyttelse i et annet land.

BAK PIGGTRÅD: En liten gutt lener seg mot piggtrådgjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Beboerne er frustrerte over situasjonen og at det tar så lang tid å få behandlet sin sak. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
BAK PIGGTRÅD: En liten gutt lener seg mot piggtrådgjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Beboerne er frustrerte over situasjonen og at det tar så lang tid å få behandlet sin sak. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 19.mars kritiserer Birgitte Lange i Redd Barna både undertegnede og Høyre for at vi bryter flyktningkonvensjonen, og at ingen vil få behandlet sine asylsøknader dersom de ankommer Norge. Denne oppfatningen må være basert på en misforståelse.

Ove Trellevik, Høyres innvandringspolitiske talsperson
Ove Trellevik, Høyres innvandringspolitiske talsperson Vis mer

Asylretten har alltid stått sterkt i Høyre, og har vært sett på som enkeltmenneskets rett til å søke beskyttelse i et annet land. Etter folkeretten har statene rett til å gi asyl, men ingen plikt. Asylsystemet baserer seg på at man har en folkerettslig rett til å søke asyl. Mange land gjør mye for å hindre at folk kommer til grensen, og får brukt denne retten. Andre har ikke åpnet for denne retten i det hele tatt.

Amnesty International kom nylig med en rapport som viser at europeiske land misbruker lover som er ment å bekjempe kriminelle. De brukes til å straffeforfølge personer som hjelper flyktninger og migranter. Det er dette som nå skjer på grensen mellom Tyrkia og Hellas. Amnesty beskriver en tragisk virkelighet som gir meg grunn til å hevde at asylretten som system har brutt sammen.

Det er 70 millioner flyktninger i verden. Trolig er mange millioner av disse mennesker fra fattige land i Asia og Afrika som ønsker å reise til Europa. De rømmer fra krig, undertrykkelse og fattigdom.

Ifølge FNs flyktningkonvensjon har noen, men langt fra alle, rett til beskyttelse. Presset vil trolig øke med årene som kommer. Det er klimaendringer, befolkningsøkning og velstandsøkning i Afrika og Asia som gjør at stadig flere ønsker å migrere. Disse havner ofte på flukt. Norge er det landet i Europa som har tatt imot flest kvoteflyktninger målt pr. innbygger, og er helt i toppen når det gjelder faktisk antall kvoteflyktninger totalt.

Det viktigste er likevel hjelpe flest mulig i nærområdene. Vi må bidra bedre leire, med et minimum av både skole- og helsetilbud. Inne i leirene er det ikke bare syrere som har flyktet fra krigssoner. Det er også irakere, iranere, afghanere og mange fra det afrikanske kontinentet. På langt nær alle er på flukt fra krig.

Vi opplever å stå i en gedigen spagat. På den ene side står asylretten som prinsipp sterkt. På den andre siden er det millioner av mennesker som ønsker seg å benytte seg av denne retten, dersom de bare får mulighet til det. Om bare én prosent av verdens flyktninger skulle søke seg til Norge vil vårt system bryte sammen.

Hele Norges coronakart