Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkende barn

I EN KRONIKK

22/10 påpekte jeg omsorgssvikt i norske asylmottak, noe statsråd Erna Solberg i et innlegg 29/10 vil tilbakevise. Ved å vise til den standard som gjelder for forsvarlig omsorg for barnevernsbarn på den ene siden, og til regelverk og budsjett for asylbarn på den andre, - er det uten videre ført bevis for en omsorgssvikt for asylbarna. Alle sammen. Hvert enkelt barn. Jeg påpeker at asylbarn som gruppe utsettes for omsorgssvikt, og at dette er strukturelt. Omsorgssituasjonen til barna er så mangelfull at den etter gjeldende lover og forskrifter klart ville være ulovlig for ethvert annet barn under offentlig omsorg. Staten bruker de samme ressurser på 5 asylbarn som på 1 barnevernsbarn. Dette er en diskriminering i strid med FNs Barnekonvensjon. Asylbarn må ikke nødvendigvis være barnevernets ansvar. Jeg har skrevet at de må få likeverdig omsorg. Da kan det ha fordeler å benytte et allerede etablert system. Men hvis Solberg heller vil etablere et «asyl-barnevern», så må hun gjerne kopiere barnevernets gjennomarbeidede lov- og forskriftsbestemmelser, slik at omsorgen blir forsvarlig.

Statsråden forutsetter at barnevernsbarn helst er tungt belastede ungdommer, og vil ikke sammenligne asyl- og barnevernsbarn.

BARNEVERNSBARN

er ulike som barn flest, det de har til felles er at de trenger omsorg fra det offentlige. Barnevernet har tradisjon og erfaring med å lage differensierte omsorgstilbud. På samme måte som noen tilbud er tilrettelagt for småbarn, og noen for rusbelastet ungdom, kan noen tilrettelegges for asylbarn. Vi kan være enige om at asylsøkende barn kan ha andre behov enn ikke-asylsøkende barn, men å hevde at de har mindre behov for god og forsvarlig omsorg enn andre barn? Hvor tar statsråden dette fra?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media