<strong>PROVOSERER IGJEN:</strong> Hans Rotmo, artist og låtskriver, kjent fra Vømmøl Spelemannslag, sier det er for mye innvandring til Norge. Her er han foran huset sitt på Costa Blanca i Spania, hvor han har brukt å tilbringe vintrene. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
PROVOSERER IGJEN: Hans Rotmo, artist og låtskriver, kjent fra Vømmøl Spelemannslag, sier det er for mye innvandring til Norge. Her er han foran huset sitt på Costa Blanca i Spania, hvor han har brukt å tilbringe vintrene. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

«Asylsøkeran kryr som lopp og lus»

- Det er rett fra levra. Dette vil vi ikke ha, sier Hans Rotmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige gang Hans Rotmo (65) ga ut plate, ble han beskyld for rasisme av Venstre-leder Trine Skei Grande. Det har ikke fått ham til å tone ned innvandringskritikken når han nå gir ut musikk igjen.

På låta «Svarte telt» synger han følgende linjer, ifølge Adresseavisa:

«Asylsøkeran kryr som lopp og lus
og bur i forsamlingshus
Der det va dans musikk og ville fan
er det bønnestund fem gong fer dag`n».

- Det er rett fra levra. Dette vil vi ikke ha, sier Hans Rotmo til Dagbladet.

- Har møtt veggen Låta er hentet fra albumet «Eurotrua», en utgivelse som ifølge Rotmo tar opp problemer knyttet til EU. «Svarte telt» handler om innvandring og asylsøkere.

- Det begynner allerede å bli fullt. Det er ingen kommuner som vil ta imot de 5000 asylsøkerne som må tvangsutplasseres. For det første er det dyrt. Det følger jo selvfølgelig tilskudd med, men det er mange uforutsette utgifter. For det er bare lureri at det er 5000 asylsøkere. De får familie og multipliserer seg. Det blir flere, og jeg er sikker på at det ikke er noe engangsmottak heller. Det kommer flere runder, men vi har allerede møtt veggen, sier musikeren som var medlem av Vømmøl Spellemannslag på 70- og 80-tallet.

Bandet var den gang kjent for å ha innslag av AKP(m-l)-fargede tekster.

Rotmo sier at han har skapt seg en rolle, karikert etter norsk revytradisjon, som han inntar i låta.

- Men dette er dine egne tanker, som du står inne for?

- Det er klart. Norsk kultur må tas vare på i et flerkulturelt samfunn. Det er ikke bare det rare og det utenlandske som skal bevares. Jeg tror det er veldig sunt med ei utblåsning som dette. Problemene er jo der. Enten må vi trekke fram problemene og belyse dem, eller så kan man skjule dem og snakke dem bort. Sistnevnte alternativ har man gjort for mye av allerede, sier Rotmo.

- Fordummende tekst - Er det tilfeldig at du bruker bildet «lopp og lus» om asylsøkere?

- Låta er en omskrivning av Vømmøl Spellmannslags «Dæven han ta», som brukte betegnelsen «lopp og lus» om hvordan fabrikkene formerte seg på 70-tallet. Jeg prøvde altså å bruke de samme utrykkene også i denne låta. Hadde jeg sammenlignet dem med maur eller rådyr den gangen, så hadde jeg brukt det istedenfor.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener ifølge Adresseavisa at låta er fremmedfiendtlig.

- Det å beskrive mennesker som søker om beskyttelse som lopper og lus, er å nedverdige mennesker på flukt. Dette er en fordummende tekst som ikke bidrar til en fornuftig debatt om asylpolitikk i Norge, sier rådgiver Jan Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) til avisa.

- Skjønner du at Norsk Organisasjon for Asylsøkere reagerer på bruken av begrepet lopper og lus i sammenheng med asylsøkere, Rotmo?

- Jeg gjør altså ikke det. Dette spiller på mengden av asylsøkere. Dette handler ikke om man er for eller mot innvandring, men mengden av det. Det er for mange, for fort, sier musikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer