DEBATT

Debatt: Omsetningskravet

At biodrivstoff fører til økte utslipp er en feilaktig konklusjon

Unyanserte oppslag de siste dagene kan være med på å spenne bein under hele klimaløsningen,  uten at man gjør forsøk på å være konstruktiv. 

Oljeindustrien taper: Bærekraftig biodrivstoff er en viktig løsning for å fase ut fossile drivstoff i transportsektoren. Så langt er det oljeindustrien som har mest å tape på det økte omsetningskravet, ikke klimaet, skriver kronikkforfatterne.
Oljeindustrien taper: Bærekraftig biodrivstoff er en viktig løsning for å fase ut fossile drivstoff i transportsektoren. Så langt er det oljeindustrien som har mest å tape på det økte omsetningskravet, ikke klimaet, skriver kronikkforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang kan Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende «avsløre» at biodrivstoffsatsingen kan være et dårlig klimatiltak dersom den ikke gjennomføres på riktig måte. Dette er en kampanje i flere deler, flott regissert, men med et lite forutsigbart valg av tema og hovedrolleinnehavere.

Først ut var mangeårig biodrivstoff-skeptiker Bjart Holtsmark fra SSB, som på bestilling har regnet på konsekvensene av omsetningskravet.

Ikke overraskende finner han at ved å regne med utgangspunkt i såkalte indirekte arealbruksendringer, så kommer konvensjonelt, eller landbruksbasert biodrivstoff dårlig ut.

Som nevnt er dette gammelt nytt. Indirekte arealbruksendringer, eller ILUC, har vært gjenstand for debatt i EU i flere år. Dette kommer til uttrykk i EUs ILUC-direktiv som også implementeres i Norge. ILUC handler om mulige utslipp som følge av at biodrivstoff kan bidra til at landbruksarealer tas i bruk et annet sted for å produsere for eksempel såpe eller mat.

Selve metoden er omstridt og kritisert for å være teoretisk og lite treffsikker. Derfor har heller ikke EU inkludert slike hypotetiske ILUC-faktorer i bærekraftskriteriene – til dette er de for usikre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer