DEBATT

Helse:

At du tør, Kari!

Bløffen er avslørt.

- BLØFFER: FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari! skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- BLØFFER: FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari! skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari!

Da Ap kom i regjering i 2005, var sykehusene kraftig underfinansiert. Stoltenberg II startet straks arbeidet med å få økonomien på fote og i 2010 var alle helseforetakene i økonomisk balanse. Samme år begynte ventetidene i sykehusene å gå ned. Måling av ventetider og ventelister er en komplisert øvelse. Norsk pasientregister påpeker at statistikk må brukes med varsomhet. Det preller av på regjeringen. I fire år har helseminister Høie bedrevet pinlig sjølskryt med påstand om bratt nedgang i ventelistene.

Men for et år siden sprakk bobla. Nylig kom den første offisielle publiseringen om sykehusenes interne køer. Tallene viser at det er ca. 168 000 forsinkede pasientavtaler i sykehusene, uten at noen vet hvilken utredning eller behandling de venter på. Frp og Høyre tviholder fremdeles på fortellingen om «80 000 færre i helsekø». Bløffen er avslørt, Kari!

Fritt behandlingsvalg skulle hjelpe rus – og psykiatripasienter, ifølge Kjos. Men ordningen har primært håndtert somatiske behandlinger. Flere titalls millioner er sluset fra offentlige sykehusrammer og inn i unødvendig byråkrati. Kun et par tusen pasienter er behandlet i regi av Fritt behandlingsvalg – nesten ingen utenom Oslo-området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer