- BLØFFER: FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari! skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- BLØFFER: FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari! skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Helse:

At du tør, Kari!

Bløffen er avslørt.

Meninger

FrPs Kari Kjønaas Kjos kaller Arbeiderpartiets planer for norsk helsevesen en «bløff» og kommer med en rekke usanne påstander om vår helsepolitikk – og ditto skjønnmaling av egen innsats. At du tør, Kari!

Da Ap kom i regjering i 2005, var sykehusene kraftig underfinansiert. Stoltenberg II startet straks arbeidet med å få økonomien på fote og i 2010 var alle helseforetakene i økonomisk balanse. Samme år begynte ventetidene i sykehusene å gå ned. Måling av ventetider og ventelister er en komplisert øvelse. Norsk pasientregister påpeker at statistikk må brukes med varsomhet. Det preller av på regjeringen. I fire år har helseminister Høie bedrevet pinlig sjølskryt med påstand om bratt nedgang i ventelistene.

Men for et år siden sprakk bobla. Nylig kom den første offisielle publiseringen om sykehusenes interne køer. Tallene viser at det er ca. 168 000 forsinkede pasientavtaler i sykehusene, uten at noen vet hvilken utredning eller behandling de venter på. Frp og Høyre tviholder fremdeles på fortellingen om «80 000 færre i helsekø». Bløffen er avslørt, Kari!

Fritt behandlingsvalg skulle hjelpe rus – og psykiatripasienter, ifølge Kjos. Men ordningen har primært håndtert somatiske behandlinger. Flere titalls millioner er sluset fra offentlige sykehusrammer og inn i unødvendig byråkrati. Kun et par tusen pasienter er behandlet i regi av Fritt behandlingsvalg – nesten ingen utenom Oslo-området.

FrPs paradegren har vært eldreomsorgen. Men den såkalte «statlige finansieringen» av eldreomsorg har vært en ren fiasko og er blankt avvist av kommunene. I tillegg ser vi at antall nye årsverk per år i kommunal pleie og omsorg er halvert under denne regjeringen, sammenliknet med rødgrønn periode.

Arbeiderpartiet har holdt løftene og styrket sykehusene i våre alternative budsjetter med 12 mrd. over fire år. Sammen med solid påplussing til kommunene har vi lagt løpet for å styrke vår felles helsetjeneste i sykehus og kommuner, til beste for befolkningen i hele landet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.