- At han gjør dette offentlig, er ren egoisme

Spillbråk i Japan.

(Dagbladet.no): Spillbransjen er ikke like personfokusert som for eksempel musikk- og filmbransjen, som i stor grad har store stjerner de kan lene seg på.

Det finnes likevel en rekke fargerike personligheter blant spillskapernes rekker. En av disse kan definitivt sies å være den alltid solbrillebærende Tomonobu Itagaki, som står bak spillserier som «Dead or Alive» og «Ninja Gaiden».

I 2006 ble Itagaki dratt fram i medienes søkelys da en kvinnelig ansatt i spillselskapet Tecmo anmeldte ham for seksuell trakassering. Tecmo støttet etter en intern gransking Itagaki i saken, og senere ble anmeldelsen avvist i retten.

Slutter - og saksøker

Nå går det mot en ny runde i retten for Itagaki, og denne gangen kan han ikke regne med støtte fra Tecmo - ettersom det er nettopp Tecmo som saksøkes av spillskaperen.

Itagaki, som i en årreke har ledet Tecmos datterselskap Team Ninja, sendte nylig ut et offentlig oppsigelsesbrev. Der gjør han det klart at han ikke bare sier opp jobben i Tecmo, men også krever utbetalt 148 millioner yen (cirka 7,2 millioner kroner).

- Før vi startet utviklingen av «Dead or Alive 4», ble Tecmo og jeg enige om at de skulle betale meg en ferdigstillelsesbonus for spillet. Da tiden kom for betalingen, gikk Tecmo tilbake på avtalen og nektet å betale. Selskapets president Yoshimi Yasuda valgte ikke bare å stoppe utbetalingen, men ble også vrang og sa til meg at «dersom jeg var misfornøyd, enten kunne slutte i selskapet eller saksøke det», skriver Itagaki i uttalelsen som er gjengitt på spillbloggen Kotaku.

Han skriver videre til «sine fans» at han er lei seg for at at ikke vil kunne lage flere «Ninja Gaiden»-spill, eller et «Dead or Alive 5». Hans siste spill for Tecmo blir dermed det kommende «Ninja Gaiden 2» til Xbox 360, som vi anmelder førstkommende fredag.

KJENT PROFIL: Den japanske spillutvikleren Tomonobu Itagaki er kjent for å aldri opptre offentlig uten solbriller. Nå har han sagt opp i Tecmo, og saksøker selskapet for det han mener er tilbakeholdte penger. Foto: SCANPIX
KJENT PROFIL: Den japanske spillutvikleren Tomonobu Itagaki er kjent for å aldri opptre offentlig uten solbriller. Nå har han sagt opp i Tecmo, og saksøker selskapet for det han mener er tilbakeholdte penger. Foto: SCANPIX Vis mer

- Ren egoisme

Tecmo valgte lenge å ikke kommentere Itagakis uttalelse, men har nå kommet med en pressemelding (på japansk, oversatt på Kotaku). De mener at det var den forrige ledelsen som godkjente avtalen med Itagaki, som ellers har fått utbetalt årlige bonuser. De skriver videre:

- At vårt selskap blir saksøkt av denne ansatte er et stort problem. Grunnene for gjøre dette offentlig er ren egoisme. Videre virker det som om den ansatte med dette søksmålet later som om han alene er ansvarlig for utviklingen av spilltitlene, som resten av de Team Ninja-ansatte har lagt sin lidenskap i, skriver Tecmo, som også melder at Team Ninja nå jobber med flere nye titler - som et team.

Takk fra Microsoft

Itagaki har lenge vært en av svært få japanske spillutviklere som har frontet Microsofts spillkonsoll Xbox 360 i det japanske spillmarkedet, der konsollen har hatt problemer med å få gjennomslag.

- Vi takker Tomonobu Itagaki for de mange årene han har støttet Xbox, ettersom han i stor grad har bidratt til spillindustriens suksess som helhet, skriver Microsoft i en uttalelse.

Itagaki slutter i Tecmo-jobben den 1. juli. Hva han planlegger å gjøre etter det, vites ikke.

- At han gjør dette offentlig, er ren egoisme
LETTKLEDD SLÅSSING: En av Itagakis mest kjente spillserier er «Dead or Alive», der slåssingen ofte går svært lettkledd for seg.