NATURLIG: Melk og meieriprodukter har en naturlig plass i kostholdet til folk flest, skriver artikkelforfatteren. Denne pjokken synes det er helt greit. Foto: Frank May / NTB Scanpix
NATURLIG: Melk og meieriprodukter har en naturlig plass i kostholdet til folk flest, skriver artikkelforfatteren. Denne pjokken synes det er helt greit. Foto: Frank May / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ernæring

At melk er sunt er udiskutabelt

Melk og meieriprodukter er en sunn, god og enkel måte å få i seg en rekke viktige  næringsstoffer kroppen trenger hver dag.

Meninger

Kaisa Ramona Hautala fra NOAH hevder i et innlegg 9. mai at kumelk verken er uunnværlig eller sunt. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter som del av et sunt og variert kosthold, så at melk er sunt er udiskutabelt.

FAGSJEF: Ole Berg.
FAGSJEF: Ole Berg. Vis mer

Ingen matvarer er uunnværlige, men det er viktig å spise variert for å få i seg alt kroppen trenger. Vi mennesker er så heldige å være altetende, så vi kan nyte mat både fra plante- og dyreriket. I Norge har vi gjennom evolusjon utviklet muligheten til å fordøye melkesukker selv i voksen alder. Dette er en av hovedgrunnene til at vi har hatt mulighet til å bosette oss så langt nord som vi gjør, til tross for et hardt klima og lite tilgang på mat. Bare to-tre prosent av den etnisk norske befolkningen har laktoseintoleranse.

Det stemmer at stadig flere velger å fjerne melk fra kostholdet sitt, men dette kan få uante konsekvenser. En rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viste at over halvparten av gravide i Norge får i seg for lite jod. Dette kan påvirke fosterets og barnets utvikling negativt og bør ikke feies under teppet. For å få i seg nok jod anbefales gravide seks-åtte desiliter melk og yoghurt hver dag i tillegg til fisk tre ganger i uka. Den øvrige voksne befolkningen anbefales regelmessig inntak av hvit fisk og en halv liter melk eller yoghurt hver dag for å få i seg nok jod.

Det er problematisk at Hautala anbefaler tilskudd av jod som en enkel og sunn løsning. De som bruker kosttilskudd med tang og tare, står ifølge jod-rapporten i fare for å få for mye.

FN-organet FAO oppfordrer alle land til å produsere mest mulig mat basert på egne ressurser for å møte økt etterspørsel av mat i framtida. Også i Norge er det politisk enighet om at vi bør produsere så mye av maten vi kan selv. Her til lands er bare tre prosent av landarealet egnet til matproduksjon, og av dette er bare en tredjedel egnet til å produsere plantebasert mat som vi mennesker kan spise direkte. For å møte FAOs oppfordring er derfor husdyrproduksjon et sentralt element i norsk matproduksjon. Hver eneste dag jobber norske bønder hardt for at vi skal få god, sunn og trygg mat. I Norge produseres mat på en bærekraftig måte med god dyrevelferd, lav medisinbruk og et lavt klimaavtrykk sammenliknet med andre land.

Melk og meieriprodukter er en sunn, god og enkel måte å få i seg en rekke viktige næringsstoffer kroppen trenger hver dag og har derfor en naturlig plass i kostholdet til folk flest.