At New Jordal Swingers har overlevd i 40 år er ingen selvfølge

Stein på åtte tonn knuste bandbusssen.

New Jordal Swingers: Bandet reiste seg etter ulykka som drepte fire i 1982. Nå kan, fra venstre, John Kolloen, Eigil Berg, Svein Finjarn og Ole Marius Melhuus feire 40 års jubileum som albumartister. Bjørn «Krisa» Kristiansen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Anders Grønneberg
New Jordal Swingers: Bandet reiste seg etter ulykka som drepte fire i 1982. Nå kan, fra venstre, John Kolloen, Eigil Berg, Svein Finjarn og Ole Marius Melhuus feire 40 års jubileum som albumartister. Bjørn «Krisa» Kristiansen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bandet som hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet oppsummerer karrieren - så langt - med en rekke utgivelser.

40 og fine i farta Alle bandets 12 plater er nå digitaliserte, og i tillegg gir New Jordal Swingers ut et helt fersk album.

- Vi platedebuterte i 1974, men hadde vel ingen planer om å markere 40 års jubileet.

Det sier vokalist og frontfigur Eigil Berg, som startet bandet i 1971. Han forteller at platedirektør og musiker Bjørn Kulseth ville det annerledes og fikk fart på de godt voksne gutta.

Ekte rock n roll New Jordal Swingers (NJS) var bandet som for mange introduserte rocken for et stort norsk konsertpublikum. Bandet spilte nærmest kontinuerlig i to tiår - gjerne på scener der svensktoppar og dansemusikk regjerte.

- Vi spilte tradisjonell rock n roll inspirert av Elvis, Chuck Berry og Shadows, sier gitarist Svein Finjarn.

Så har også bandet spilt med noen av rockens grunnleggere: Chuck Berry og Elvis-gitaristene Scotty Moore og James Burton. Trommeslager John Kolloen, som har vært med fra starten, forteller at bandet de første to tiåra turnerte 200-250 døgn i året.

Fire ble drept 18. februar 1982 ble NJS rammet av en tragedie på vei fra spillejobb i Førde til Florø. Et massivt ras ble utløst, flere steiner - den største på åtte tonn - traff bussen og knuste den. Fire mennesker omkom, og de overlevende musikerne og teknikerne var hardt skadd.

«CLOSE UP»: Albumet fra 1977 lå seks uker på VG-lista. De nåværende medlemmene John Kolloen og Eigil Berg til venstre. Foto: Bjørn Sigurdsøn /NTB Scanpix
«CLOSE UP»: Albumet fra 1977 lå seks uker på VG-lista. De nåværende medlemmene John Kolloen og Eigil Berg til venstre. Foto: Bjørn Sigurdsøn /NTB Scanpix Vis mer

- Det kunne tatt knekken på oss. Vi var sykemeldt et år før vi kom i gang igjen, sier Eigil Berg.

Det var i Norge som NJS hadde sin base, men gjengen spilte noe i Sverige og en del i Danmark. På den tida delte de landeveien og spillerjobber med band som Åge Aleksandersen, Unit Five, Popul Vuh, Tramteatret, Trond Granberg og Zoo.

Beatniks og Aunt Mary Den nye plata har fått tittelen «11 sanger», og en av de elleve er «Mannen med den blå gitaren». Det er en hyllest til en av Norges gitarlegender, Svein Finjarn (67).

- Jeg var 14 år og var på konsert med en kar som var litt eldre enn meg. Han spilte på en blå gitar og het Svein Finjarn fra The Beatniks, sier Berg.

Finjarn kom med i NJS på 70-tallet og sluttet bare uker før den tragiske ulykken. Bjørn «Krisa» Kristiansen, en annen gitarlegende fra bl.a. Aunt Mary, tok over. I dag er begge gitaristene med i bandet - i tillegg til Ole Marius Melhuus, som har vært med de siste 20 åra.

Tidenes norsktoppmelodi New Jordal Swingers er et band mange voksne fremdeles har et bankende hjerte for. Låta «Rock Machine» er blitt kåret til tidenes norsktoppmelodi og bandet har deltatt to ganger i Melodi Grand Prix. Den nye plata er produsert av Kyrre Fritzner.

- Kyrre er en fantastisk fyr, produsent og musiker som har gjort noe med oss.

New Jordal Swingers

• Norsk rock/pop-band fra Oslo, startet i 1971 som backingband for Per Elvis Granberg.
• Platedebuterte i 1974 med «Hold On» og «Rock Machine» med kjente rocklåter 50/60-tallet.
• Ti år seinere kom de med sin første plate med egne tekster på norsk.
• I 1982 ble bandets turnébuss rammet av et steinras mellom Førde og Naustdal - fire ble drept.
• Nå blir bandet tolv plater digitalisert og gitt ut på nytt - sammen med et nytt album, «11 sanger».

Det sier Eigil Berg, som trekker fram bandet Rambelins og Kyrres innsats både for DeLillios og Tre Små Kinesere. Nå ligger alt til rette for en ny vår for de godt voksne herrene i New Jordal Swingers, som planlegger konserter, turneer og festivaljobbing.

MGP 1978: Her ser vi New Jordal Swinger i den norske MGP-finalen i 1978. Låta «Spillemann» kom på sjette plass. Jahn Teigen vant med «Mil etter mil». Foto: Erik Thorberg / NRB Scanpix
MGP 1978: Her ser vi New Jordal Swinger i den norske MGP-finalen i 1978. Låta «Spillemann» kom på sjette plass. Jahn Teigen vant med «Mil etter mil». Foto: Erik Thorberg / NRB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer