Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Youtube-saken

- At videoene bare er blokkert i Norge, er bare for dumt

«Farmen kjendis»-Dennis er rasende og oppgitt.

GIR SEG IKKE: Dennis Vareide sammen med sin advokat advokat Jon Wessel-Aas gir seg ikke før alle de grove videoene er fjernet fra Youtube. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Dennis Vareide sammen med sin advokat advokat Jon Wessel-Aas gir seg ikke før alle de grove videoene er fjernet fra Youtube. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige måned ble en 20 år gammel youtuber dømt til å betale 140 000 kroner i oppreisning og saksutgifter.

Begrenset blokkering

Den da 19 år gamle Oslo-mannen har ved flere anledninger publisert svært grove påstander mot Dennis Mikal Stabell Vareide (27) på Youtube. Han har også publisert tilsvarende påstander mot andre på sin Youtube-kanal.

- En geo-blokkering av videoene er bare for dumt, sier Vareide til Dagbladet.

- Det betyr at videoene bare er blokkert på Youtube i et begrenset geografisk området - altså i Norge, mens de er åpne i alle land utenfor. Dessuten, alle over tolv år med Chrome-nettleser kan med tre enkle klikk finne videoene i Norge, sier Vareide.

Brudd på retningslinjer

Dommen mot youtuberen var entydig og knusende. Men den dømte mannen har likevel ikke fjernet de tre groveste videoene, men Youtube blokkerte to av dem for norske ip-adresser. Youtube eies av Google.

Forrige uke hadde Vareide et møte med en svensk representant for Youtube i Norden.

- Jeg var i møtet tydelig på at flere av den dømtes videoer er helt klare brudd på Youtubes retningslinjer. Jeg har konfronterte dem skikkelig, men har ikke fått noen tilbakemelding ennå. Jeg skal snart ha et nytt møte med min advokat, Jon Wessel-Aas, sier Vareide.

Vurderer også å politianmelde

Dennis Vareide, som er kjent fra Youtube-duoen Prebz & Dennis og TV 2s «Farmen kjendis», som avsluttet forrige uke, akter ikke å gi seg. Dersom ikke videoene fjernes, vi han gå til nye sivile søksmål - og vurderer også politianmeldelse.

MEDIETRØKK: Det har vært stor medieinteresse i saken. Foto: Bjørn Langsem
MEDIETRØKK: Det har vært stor medieinteresse i saken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hvorfor politianmeldelse? Han er jo blitt politianmeldt før, men saken ble henlagt?

- Ja, jeg er klar over det. Men nå er saken min blitt kjent og godt belyst. Med en fellende kjennelse fra Oslo tingrett har jeg tror på at en politianmeldelse vil føre fram og at politiet tar saken seriøst, sier Vareide.

Allmennpreventiv dom

Før saken der Vareide er involvert i, ble den samme youtuberen politianmeldt for tilsvarende, grove og krenkende påstander mot en annen youtuber.

Saken ble henlagt, fordi den ikke inneholdt direkte trusler.

Vareides advokat valgte å gå til sivilt søkmål, for dermed å få saken juridisk vurdert. Noe som resultert i en knusende dom – en dom som også er ment å virke allmennpreventiv.

Vil forfølge flere

Dennis Vareide har ikke bare tenkt å forfølge youtuberen som tapte i Oslo tingrett. Nå vil han sende et sterkt signal til alle såkalte følgere og tilhengere til den domfelte som har delt og viderepublisert det krenkende materialet.

Vareide har dermed ingen planer om å gi seg før alle de krenkede videoene er borte fra hele Youtube-universet.

- Tilhengere hans som har videresendt og publisert videoene, må nå fjerne disse fra sine Youtube-profiler. Hvis de ikke gjør det, så vil jeg vurdere å gå til søksmål mot dem også, sier Vareide.

- Dumt å risikere mer

Den dømte youtuberen uttalte til Dagbladet etter at dommen falt at han vil vurdere å fjerne videoene fra sin kanal, selv om Youtube har blokkert to av dem.

Foreløpig har han ikke fjerne dem.

- Mest sannsynlig kommer jeg til å fjerne videoene selv, fordi de er fjernet i Norge. Det er dumt å skulle risikere flere søksmål på videoer ingen kan se, sa ha til Dagbladet forrige måned.

Dagbladet har både forsøkt å få kommentar fra Youtube og den dømte youtuberen uten å lykkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!