Atari anklaget norske anmeldere for juks

«Alone in the Dark» slaktet - for tidlig?

(Dagbladet.no): I går ble spillet «Alone in the Dark» lansert i det stille. Det vil si, nesten i det stille.

Spillselskapet Atari har nemlig gått ut mot flere norske nettsteder, og anklaget dem for å ha anmeldt spillet basert på enten uferdig kode, eller en piratkopiert versjon.

Ble slaktet

Atari har i forkant av utgivelsen vært aktive med å vise fram spillet til de journalistene som ville se på. Det ble imidlertid bare vist fram bruddstykker av spillet, av en uferdig kode - slik vanlig er når det skal lages forhåndstitter.

Når utgivelsesdatoen for spill nærmer seg, pleier de fleste spilljournalister å få tilsent anmelderkopier av den ferdige spillkoden, slik at anmeldelsen kan lages i god tid til lansering. Dette skjedde imidlertid ikke med «Alone in the Dark».

Da spillsiden Gamereactor.no trykket sin anmeldelse av spillet på onsdag, altså dagen før spillslippet, var det derfor det første nettstedet i verden som kunne formidle sine inntrykk av hvordan det ferdigstilte spillet er. Anmelder Jon Cato Lorentzen var ikke nådig, og ga spillet karakteren 3/10.

Ble oppringt av Atari

- Når man har anmeldt spill i mange år, er det visse faresignaler man blir oppmerksom på. Ett av disse er når en utgiver nekter å sende deg spillet sitt før lanseringsdatoen [...] Et annet velkjent faresignal er at ikke en eneste omtale av spillet dukker opp på sider som Gamerankings og Metacritic før spillet lanseres, skriver Lorentzen i anmeldelsen, og følger opp:

Atari anklaget norske anmeldere for juks

- Idet jeg skriver dette er det litt over et døgn til spillet kommer, og absolutt ingen medier har anmeldt det ennå. Det ringer umiddelbart en bjelle akkompagnert av en mekanisk kvinnestemme som gjentar «Kalkunalarm! Kalkunalarm!» oppe i hodet mitt.

Det tok ikke lang tid før Atari kontaktet Lorentzen per telefon. De mente at anmeldelsen måtte trekkes, ettersom den umulig kunne være basert på fullversjonen av spillet. Den hadde de nemlig ikke sendt ut ennå.

Skaper oppstyr

Nå har den amerikanske spillbloggen Kotaku fått øynene opp for saken, og nyheten er i ferd med å spre seg verden rundt. Kotaku skriver at det er et sammenfall mellom tipsene siden fikk om at spillet nå er ute på piratsider, og at norske Gamereactor var påfallende tidlig ute med sin anmeldelse.

- Atari beskyldte oss for å ha anmeldt et uatorisert eksemplar av spillet. Jeg vil ikke utdype hvor vi har fått tak i spillet, men vi har anmeldt et butikkeksemplar. Nettbutikker sender ofte ut spill lenge før sperrefristen, det var flere på vennelista mi som spilte «Alone in the Dark» allerede på tirsdag, så det er langt fra umulig å få tak i spill før lanseringen, sier Jon Cato Lorentzen til Dagbladet.no.

Anmeldelsen på Gamereactor.no ble tatt ned en liten stund etter at Atari tok kontakt med redaksjonen, noe som ble lagt merke til av blant annet danske Xboxlife.dk.

- Vi tok ned anmeldelsen mens vi diskuterte internt i våre nordiske redaksjoner hvorvidt versjonen vi hadde spilt, som var en retail-versjon av spillet identisk med den som er i salg i butikk, kunne defineres som uautorisert, eller brøt med noen av våre redaksjonelle retningslinjer. Vi valgte å republisere anmeldelsen etterpå, til tross for at Atari bad oss om å ikke trykke anmeldelsen før fredag denne uka, sier Lorentzen.

Også kontaktet

Også den norske spillsiden Gamer.no var oppe med sin anmeldelse av spillet på onsdag, dagen før lanseringen. De ga også karakteren 3/10, og fikk samme telefon fra Atari bare minutter etter publiseringen.

- Gamer.no la ut vår kritiske anmeldelse av «Alone in the Dark» onsdag ettermiddag, basert på en vurdering av butikkutgaven som vi fikk tak i tirsdag. Atari kontaktet oss og hevdet at vi enten hadde spilt en uferdig eller piratkopiert versjon av spillet. De ønsket at vi fjernet anmeldelsen på bakgrunn av dette, men det var selvsagt aldri aktuelt, sier sjefredaktør Tor-Steinar Nastad Tangedal i Gamer.no til Dagbladet.no.

Den tyske spillsiden 4players.de har også kommet med en lunken mottagelse av spillet, 68 prosent. Også de har opplevd å bli truet med rettslige skritt av Atari. Den engelske spillsiden Eurogamer.net har på sin side en mer positiv opplevelse av «Alone in the Dark».

Dagbladet har gjentatte ganger i dag forsøkt å komme i kontakt med den skandinaviske avdeligen av Atari, som holder til i Sverige. Der feirer de imidlertid St.Hansaften, og er ikke mulig å få tak i for en kommentar.

Dagbladet har ennå ikke mottatt sitt anmeldereksemplar av «Alone in the Dark», men kommer uansett også snart med vår anmeldelse av spillet.

IKKE GODT NOK?</B> «Alone in the Dark» er en klassisk serie med skrekkspill som nå er gjenopplivet - men ikke til gjensidig applaus hos kritikerne.
I NEW YORK: Spillet dreier seg rundt Central Park i New York, der mystiske saker skjer.
FLERE FORMATER: «Alone in the Dark» kommer på en rekke plattformer: Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, Wii og pc.