KOMMENTARER

Ateismens katedraler

Det er like krevende å tro på gud som å fornekte ham. Derfor fortsetter både ateister og troende med å bygge sine katedraler, skriver John O. Egeland.

ALTERNATIV SEREMONI: Humanistisk konfirmasjon i Oslo Rådhus. 
Foto: Marianne Løvland / Scanpix
ALTERNATIV SEREMONI: Humanistisk konfirmasjon i Oslo Rådhus. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

OM MAN SER UT over troens og vantroens landskap i Norge, er det mulig å registrere noen markante trekk. Det viktigste er at vi har beveget oss fra en massiv protestantisk dominans til større religiøst mangfold og mindre tro. I 1970 hadde Den norske kirke 94 prosent av befolkningen som medlemmer. Nå er tallet 77 prosent og det forventes å være redusert til 63 prosent i 2030. Antall katolikker og muslimer stiger raskt, men det gjør også flokken av ikke-troende. Andelen personer som ikke tror på gud øker jevnt og er nå beregnet til 18 prosent. Samtidig blir det færre som tror på gud uten tvil (ca. 15 prosent). Det handler altså om et landskap i rask endring og med mange innebygde konflikter.

FOR TIDA PÅGÅR EN debatt om statens rolle i finansieringen av kulturlivet. Mange - særlig på høyresida - mener den statlige dominansen er en blydyne som kveler og ensretter kulturlivet. Samtidig er det knapt noen som hever stemmen når det gjelder statens jernkontroll med tros- og livssynssamfunnenes økonomi og organisasjon. Ikke noen andel av samfunnslivet er så avhengig av statlige tilskudd. Og her gjelder det ikke korn, poteter og lammekjøtt, men spennet fra brennende religiøse mysterier til rasjonalismens kalde vitenskap og fornuft. De store spørsmål i livet er omdannet til tall i et tilskuddsformular.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer