DEBATT

Jon Michelets begravelse:

Ateisten i kirka

I 2009 ble jeg truet med avskjed for å ha bisatt en ikke-troløs filosof i kirka. Det undrer meg derfor litt, at en erklært ateist, blir bisatt etter kristne ritualer i en kristen kirke, uten at noen stiller ett eneste kritisk spørsmål.

BISATT I KIRKA: Den «urokkelige ateisten» Jon Michelet ble forrige fredag i bisatt i Rygge kirke. Forfatteren gikk bort lørdag 14. april, etter å ha slitt med kreftsykdom de siste åra. Foto: John T. Pedersen
BISATT I KIRKA: Den «urokkelige ateisten» Jon Michelet ble forrige fredag i bisatt i Rygge kirke. Forfatteren gikk bort lørdag 14. april, etter å ha slitt med kreftsykdom de siste åra. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For ikke lenge siden døde en av våre største forfattere, nemlig Jon Michelet. Han ble bisatt fra Rygge kirke i Østfold. I følge mediene ble det en verdig og vakker avskjed for forfatteren.

Men var ikke Jon Michelet ateist? Det var ett eller annet som skurret, da jeg så at Michelet skulle bisettes fra en kristen kirke.

Presten sa visstnok i seremonien at «Jon var ikke troende», forfatterkollega Dag Solstad sa i sine minneord, at Jon var «ateist». Og datteren, Marthe Michelet, skrev i sine minneord, at hennes far hadde «sin egen urokkelige ateisme».

Det er utvilsomt flott at kirka kan være både åpen og raus. Den har dessverre ikke alltid vært det.

Men jeg tenker tilbake på året 2009, hvor jeg forrettet i begravelsen til filosofen Arne Næss i Ris kirke i Oslo. Den gang ble det mye oppstyr og kritikk fordi jeg sa ja til å ha begravelsen i kirka etter ønske fra familien.

Arne Næss var ingen ateist, slik jeg tolket han. Hans ektefelle, Kit Fai, fortalte at Arne kunne si følgende om Gud: «Jeg tror ikke på Gud, men jeg er ikke troløs».

Denne begravelsen ble sett på som så alvorlig avvik fra kirkens regelverk, at den inngikk i anklageskriftet mot meg med trussel om avskjed fra stillingen min.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer