Ateisten Tom Egeland mener prestene gjør en for dårlig jobb - skulle gjerne selv vært teolog

Ateisten røper ny tro på en mulig skaperkraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det irriterer meg hvor dårlige teologer er til å popularisere sitt eget fagfelt. Mange av dem ender opp som prester, og da står de på prekestolen og presenterer et budskap som de i mange tilfeller vet er riv ruskende galt, sier forfatter Tom Egeland i ukas Bokpod, og legger til:

- De fleste teologer vet at Paulus neppe skrev alle brevene som tillegges Paulus. At Moses ikke skrev Mosebøkene, har teologer visst siden 1600-tallet, sier han og utdyper til Dagbladet:

- Bibelen rommer unøyaktigheter og feil som teologene bruker år på å granske og diskutere. Tenk om prestene også utad kunne være mer åpne om teologisk usikkerhet og strid, sier Egeland.  

Fascinert av religion Den populære forfatteren er best kjent for sin krimserie om arkeologen Bjørn Beltø, en nysgjerrig albino som utfordrer kristendommen med å avkle myter om Bibelen.

Egeland er i det virkelige liv like opptatt av de store spørsmålene som sin krimhovedperson.

- Jeg er et søkende menneske. Religionene har ikke enerett på undring, sier han til Dagbladet.

Nektet å bli konfirmert «BokPod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timelangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

I ukas Bokpod forteller Egeland at hans fascinasjon for religiøse spørsmål startet allerede da han skulle konfirmeres og møtte en bombastisk og provoserende prest.

Til Dagbladet utdyper han:

- Jeg mistet troen da jeg gikk for presten. Jeg ble aldri konfirmert. Det var ingen ting å konfirmere.

Tror på en skaperkraft Likevel innrømmer den tidligere hardbarkede ateisten at han gjerne selv kunne ha blitt teolog.

- Bjørn Beltø-bøkene er et forsøk på å popularisere de fascinerende temaene som teologer arbeider med. Og ja, jeg kunne selv vært teolog, egentlig. Jeg synes faget hadde hatt godt av flere ateister, sier han.

Og kanskje er han ikke ateist likevel.

- Jeg er åndelig søkende, men finner ingen svar i religioner. Jeg tenker at om universet var et hav, ville vitenskapen forstå en desiliter av det enorme havet, sier han.

- I den grad universet er skapt av noe som kan kalles en Gud, la oss heller kalle det en kraft, så tror jeg ingen av menneskenes religioner har klart å fange den kraften mellom stive permer. Så spranget fra en skaperkraft til Bibelens Gud er enormt, sier han til Dagbladet.

- Så du tror på en skaperkraft?

- Når vi kommer til det spørsmålet, har jeg kanskje en agnostisk, og ikke en ateistisk, tilnærming. Jeg vet ikke. Og det er for meg et spørsmål om en slik skaperkraft kan kalles en gud.

Får hjelp på Facebook I ukas bokpod forteller den folkekjære forfatteren om mye mer enn sitt forhold til det hinsidige. Hans 5000-facebookvenner og hans bruk av sosiale medier, er blant andre tema i samtalen.

- Det blir som en kaffepause eller røykepause på jobben. Folk flest går bort til kaffeautomaten eller røykerommet. Jeg har jo ingen kolleger rundt meg, men trenger også små avbrekk. Da blir Facebook et av mine pusterom, sier han.

Til Dagbladet forteller Egeland at han får mye hjelp via Facebook. Men at sosiale medier bare er tidsfordriv. Det inspirerer ikke forfatteren i hans virke.

- Jeg har gode facebookvenner og får mye hjelp av folk som er troende og langt mer bevandret i teologien enn meg. Men det er noe annet enn inspirasjon, det er praktisk hjelp, sier han.

- Jeg får like lite inspirasjon der som i en annen kaffepause, inspirasjon får jeg i fantasien, litteraturen og helt andre sfærer enn sosiale medier.

Anna Grønvik, nestleder Presteforeningen, er ikke enig i kritikken fra Egeland.

- Jeg er enig i at vi bør være åpne om teologisk tvil, og jeg mener vi også ofte er det. Alle prester vet at Paulus ikke skrev alle brevene eller Moses skrev Mosebøkene, jeg tror ikke mange av oss sier noe annet. Det er innholdet, ikke forfatteren, som er det viktige.

Bokpod

• BokPod er sponset av Cappelen Damm, og støttet av Fritt Ord. 

• Produsent: Monkberry AS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer