DEBATT

Ateister, ikke meld dere inn i kirken

Forslaget er en vits, ikke en reell løsning.

BRUKES BEVISST: Kirken bruker sitt rimelig høye medlemstall for å argumentere for sin nytte og relevans, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BRUKES BEVISST: Kirken bruker sitt rimelig høye medlemstall for å argumentere for sin nytte og relevans, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har flere medier rapportert om en noe overraskende konsekvens av alle kirkeutmeldingene som har fulgt digitaliseringen av inn- og utmeldingsløsningen til Den norske kirke (Dnk). Melder man seg ut av kirken, økes bevillingen til andre tros- og livssynssamfunn som følge av det. I sum blir da også totalbevillingen fra staten til tros- og livssynssamfunn enda høyere.

Som en følge av dette har flere ateister nå meldt at de vil melde seg inn i kirken, for å holde den samlede bevillingen til tro- og livssyn i Norge lavere. Det ser ut som en absurd vits, og har gitt mange noe å knegge over i mange dager. Andre har meldt seg inn. Men forslaget er en vits, ikke en reell løsning.

Først er det verdt å støtte Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkerådsleder i Dnk, som i Vårt Land 23. august uttaler at «medlemskap i tros- og livssynssamfunn må skje på bakgrunn av en form for overbevisning og ikke taktikkeri». Dette tror jeg de fleste er enige i at er et rimelig prinsipp. Mange unnskylder likevel taktikkeri på grunn av vedvarende medlemsrot i Dnk.

Men det er høyst usikkert at taktikkeri vil virke. Kirken bruker nemlig sitt rimelig høye medlemstall for å argumentere for sin nytte og relevans, noe som igjen fører til vedvarende høye bevillinger til kirken selv. Vil man sende et signal til Stortinget om at tros- og livssynssamfunn ikke fortjener støtte, kan man jo tydelig vise at trossamfunn ikke er noe for seg ved å ikke være medlem av et.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer