Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Atlantic Records-legende død

Ahmet Ertegun ble 83.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han skapte Atlantic Records og karrierene til John Coltrane, Ray Charles, Rolling Stones, Led Zeppelin og mange andre.

I går døde han i New York, 83 år gammel, ifølge AP med familien ved sin side.

New York Times skriver at han døde på grunn av en hodeskade han pådro seg etter et fall bak scenen på konsertscenen Beacon Theater, Manhattan.

Ertegun var der for å se Rolling Stones, og fallet skjedde da bandet forberedte en konsert som markerte Bill Clintons 60-årsdag. Han har ligget i koma siden.

Erteguns forkjærlighet for musikk startet med jazz da han og broren (senere produsent for blant annet Charles Mingus og Ornette Coleman) hang sammen med Louis Armstrong og Duke Ellington i klubbene i Washington, D.C.

Atlantic Records startet han i 1947.

Det legendariske plateselskapet fikk seg først et navn gjennom rhythm and blues signert Ray Charles og Big Joe Turner.

Senere utvidet Ertegun selskapets uttrykk gjennom soulartister som Aretha Franklin, britisk rockegiganter som Rolling Stones, Cream og Led Zeppelin, og amerikansk pop og rock som Sonny and Cher, Crosby, Stills, Nash & Young og andre.

STARTET ATLANTIC RECORDS: Neste år er det 60 år siden Ahmet Ertegun startet plateselskapet. Foto: AP/SCANPIX
STARTET ATLANTIC RECORDS: Neste år er det 60 år siden Ahmet Ertegun startet plateselskapet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Crosby, Stills & Nashs førstealbum er også tilegnet Ertegun for «spriritual guidance», og det skal ha vært Ertegun som fikk trekløveret til å ta med Neil Young på turné.

Ertegun skal gravlegges i sitt hjemland Tyrkia, mens det vil bli holdt en minnestund i New York på nyåret. Det skriver AP.

LES MER:

SKAPTE LEGENDER: Ahmet Ertegun sto bak karrieren til Ray Charles (til venstre), Aretha Frankling og andre populærmusikalske giganter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!