Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Atle Husby (42) etterlater seg små barn, et lokalsamfunn i sorg og et band uten mandolinist

Mistet livet på Svalbard.

BAND I SORG: Longyearbyens Blåmyra Bluegrass har mistet mandolinist Atle Husby (til venstre) i snørastragedien. Foto: PRIVAT
BAND I SORG: Longyearbyens Blåmyra Bluegrass har mistet mandolinist Atle Husby (til venstre) i snørastragedien. Foto: PRIVAT Vis mer

(Dagbladet): - Mest av alt sørger vi for de små barna han etterlater seg. Det er det aller vondeste, sier Sveinung Lystrup Thesen, banjomann i Blåmyra Bluegrass, som etter alt å dømme er verdens nordligste utøvere av tradisjonsmusikk fra Appalachene.

Lørdag ble Longyearbyen på Svalbard rammet av snøras. Tre barn mistet faren, et lokalsamfunn mistet et sosialt midtpunkt og bandet mistet sin mandolinist da snømassene traff boligområdet ved foten av Sukkertoppen og Atle Husby (42) omkom.

Hans identitet ble frigitt av sysselmannen i forståelse med de pårørende i dag.

Husby, som satt i ledelsen i Longyearbyen skole, beskrives som en varm og fin person av sin bandkollega, som har spilt sammen med ham i Blåmyra Bluegrass i mange år.

Multitalent - Atle var klok og reflektert, men samtidig avslappet og humoristisk. Han var veldig godt likt, en person man følte seg vel med, han hadde mange gode venner og etterlater seg et stort tomrom, ikke minst i musikkmiljøet, sier Thesen.

RAS: Flere hus ble truffet av skred i Longyearbyen på Svalbard lørdag. Foto: NTB scanpix
RAS: Flere hus ble truffet av skred i Longyearbyen på Svalbard lørdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Husby var aktiv i Store norske mannskor og trakterte såvel tuba som trombone i det lokale storbandet.

- I koret kunne han steppe inn på de stemmene der det var nødvendig, i tillegg til at han spilte mange instrumenter. Det han ikke kunne fra før, tilegnet han seg kjapt. I Longyearbyen blir ressurspersoner som regel dratt med på det meste som skjer, og Atle var den ypperste vi hadde av den typen, sier banjo-musikeren.

Det samme sier den lokale presten, Leif Magne Helgesen.

- Atle var en person med mange talenter og bidro i kulturlivet såvel i mannskoret som i opplæringen av barn, sier han.

Undersøker fjellsiden Ifølge sysselmann Kjerstin Askholt pågår fortsatt arbeidet med å undersøke fjellsiden og avklare risikoen for nye ras. Det er innkalt til folkemøte klokka 21.00. 171 mennesker er fortsatt evakuert fra sine hjem, uten noen anelse om hvor lenge situasjonen kan vedvare.

- De er innkvartert hos alt fra universitetssenteret til reiselivet, Store Norske og folk som har åpnet hjemmene sine med et tilbud om en seng og et varmt måltid. Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på at innkvarteringen har foregått på en rolig og ordentlig måte, men alle lurer jo veldig på hvor lenge det skal vare, sier Askholt.

Hva som nå skjer med Blåmyra Bluegrass, som blant annet har gjort seg bemerket flere ganger på festivaler både lokalt og på fastlandet, er det for tidlig å si noe om.

- Vi vil fortsette å spille musikk i Longyearbyen. Men det vil ta lang tid før vi kommer oss etter tapet av Atle, både som person og musiker, sier Sveinung Lystrup Thesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media