Atle Nielsen

BERGEN (Dagbladet): Da Atle Nielsen ble programleder i TV2s flaggskip «God ettermiddag, Norge», spurte Dan Børge Akerø om han ikke kunne anlegge skjegg for å se litt eldre ut.Men der gikk grensen.

Favoritter m.m....

Tre om Atle Nielsen

- Vi fire programlederne i «God ettermiddag, Norge» var omhyggelig valgt ut. Vi skulle avspeile befolkningen i Norge. Trygve Rønningen var unggutten fra dalom, Synnøve Slaatsveen den voksne bydama, Kjersti Bergesen den urbane jenta, mens jeg skulle være den trygge, urbane og solide herren. Greit det, men det blir uten skjegg, forlangte jeg.

OG SÅNN BLE

det. Atle ledet 85 runder med direktesendt ettermiddagsunderholdning fra Hotel Norge før han gikk tilbake til sporten.

- De hadde nok helt urealistiske forventninger for programmet. Jeg husker at Dan Børge Akerø en gang i ekstase ropte at «om fem år kommer amerikanerne til å spørre hvordan vi fant på å bygge et hotell rundt studio».

Atle Nielsen sto foran gjennombruddet i NRK da han ble hentet til TV2. Da ble det slutt på kremjobbene i statskanalen.

- Etter flere år i en relativt tilbaketrukket tilværelse skulle jeg endelig få være programleder i mitt eget underholdningsprogram. På fredagskvelden til og med. Jeg prøvde å si nei til TV2, men de kom hele tida med nye tilbud. Til slutt takket jeg ja, på den betingelsen at jeg kunne begynne når jeg var ferdig med sommerserien min i NRK. Da NRK fikk vite det, ble jeg fluksens fjernet fra programlederjobben og fikk beskjed om å være distriktsreporter på radio. Da slutta jeg.

Atle begynte i TV2-sporten 1. april 1992. Sammen med Dag Lindebjerg og etter hvert Davy Wathne utgjorde han hele redaksjonen. Et halvt år før sendingene startet, hadde de ikke stort å ta seg til.

- Jeg var blant annet en uke i Paris for å se EM i judo. I mai. Veldig inspirerende.

Sin debut under TV2-logoen ble imidlertid som den urbane herren. Som skjulte store hemmeligheter, ifølge den vestlandske tabloidpressen.

- Første uka hadde BA et kjempeoppslag om rot og bråk i TVBergen, hvor både Kjersti (Bergesen) og jeg hadde jobbet flere år før. «Hadde sex under sending» var tittelen, og så et kjempestort bilde av oss. En anonym kilde fortalte om de ville tilstandene i TVBergen, og vi var illustrasjonene. Vi ble jo helt satt ut og gjorde hva vi kunne for å få dementert det hele. «Slår tilbake mot sex-ryktene» var tittelen dagen etter. Det var ikke en morsom uke, kan jeg love deg.

BA ble dømt i Pressens Faglige Utvalg, og Kjersti og Atle valgte å la saken bli glemt uten søksmål.

- Men: Hvordan går det an å ha sex under sending? Da trenger du mer fantasi enn jeg har, i hvert fall.

ATLE STARTET

journalistkarrieren som redaktør i «Bankveien Times». Da var han tolv.

- Det likte jeg veldig godt. Vi skrev om alt fra skøyterekorder til at hunden til Johansens var påkjørt. Og vi hadde en egen distribusjonssjef som gikk fra dør til dør og solgte produktet. Opplaget var på 100, og vi fikk som regel solgt alle.

Seinere ble det mellomfag i både historie, sammenliknende politikk og litteratur. Litt i Oslo og litt i Bergen.

- Jeg ante ikke hva jeg skulle bli, og etter hvert ble jeg lei av at folk spurte. Så jeg begynte å si astronaut, bare for å stoppe munnen på dem.

Romfartsinteressen hang igjen fra barndommen, da mennesker begynte å bevege seg utenfor sin egen klode.

- Jeg så ikke månelandinga, men jeg husker godt Apollo8-ferden. Da var pappa så imponert at han tok fram kameraet og knipset en hel film av TV-skjermen - med blitz - mens han ropte: «Dette er historisk!» Det ble en veldig fin serie: 24 bilder av en blank TV med juledekorasjoner oppå.

Faren til Atle, visesangeren Otto Nielsen, er ikke så rent lite historisk selv.

- Det er færre og færre som har et forhold til ham, men sangene hans spilles jo fortsatt. Trondheim er et unntak, der er han fortsatt stor.

Otto døde i 1982, lenge før Atles døtre Hilde (9) og Kristin (7) ble født.

- Jeg er litt lei meg for at de ikke får bli kjent med bestefaren sin, men jeg synger sangene hans for dem og forteller dem at han følger med oss.

Atle vokste opp i datidas absolutt øverste kjendissjikt.

- Erik Bye bodde to hus nedenfor, og vi lekte med barna hans. Dessuten er jeg blitt fortalt at Alf Prøysen sang i bursdagen min en gang. Men jeg hadde en ganske normal oppvekst, altså.

Nå har Atle bosatt seg på Bønes utenfor Bergen sammen med kona Tone, som er informasjonsrådgiver, og barna. I sommer skal han pendle mellom studio i Bergen og hytta på Osterøy.

- Når «Sommerredaksjonen» er over 20. august, skal jeg ha tre ukers ferie. Da skal jeg forhåpentligvis på fisketur, og så håper jeg vi kan ta en tur til Hellas eller noe sånt.

I «SOMMERREDAKSJONEN»

skal han hver gang ha med seg tre andre TV2-programledere som har hver sin oppgave.

- De har på en måte sommerjobb hos meg, he he. Én skal lage en reportasje, én skal ha en gjest, og én skal oppsummere dagens hendelser. Jeg skal bare ønske velkommen og si takk for i kveld. Nei da, jeg skal liksom binde det hele sammen.

Jahn Teigen dukker opp med en reportasje i det første programmet. Deretter kommer alle de andre TV2-trynene med sine bidrag utover sommeren.

«Trygg», «jovial» og «avslappet» er adjektiver som går igjen når Atle blir beskrevet. Men han kan visstnok bli både sinna og stressa.

- Jeg trives godt med å være på skjermen, men jeg hater å bli glodd på og hvisket om. Jeg får oppmerksomhet fra tre forskjellige grupper: De som er hyggelige, de som misliker meg og de som skal ta ut all aggresjonen sin på meg. «Ka menar du egentlig om Brann?» blir jeg spurt om ganske ofte. Men de fleste er hyggelige. Den dagen det snur, slutter jeg.

- Men jeg må jo like oppmerksomhet også, siden jeg trives så godt i jobben min.

Atle Nielsen