Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Att og fram er like langt

Ingress

Meninger

Politikk er som kjent en mangfoldig kunstart. Politikerne kan vri og vrenge, kutte og tilføye, argumentere og motargumentere, og til slutt ende opp på samme sted som man startet. Det er tilfellet med Høyres og Frp's forslag om kutt i CO2-kompensasjonsordningen. I tilleggsproposisjonen som ble lagt fram forrige fredag kuttet regjeringen 123 av totalt 243 millioner kroner som den avgåtte rødgrønne regjeringen hadde foreslått. Nå sist fredag smilte Høyre og Frp over å ha fått fjernet dette kuttet gjennom budsjettforhandlingene med Venstre og KrF. Dermed er alle tilbake til start. Den nye regjeringen vil gjennomføre den CO2-kompensasjonen for norsk industri som Stoltenberg la opp til.

Grunnen til at denne kompensasjonsordningen er innført er EUs kvotesystem som ble etablert i 2005. Det fører til økte kraftpriser som også rammer norsk industri selv om den bruker forurensningsfri vannkraft. Men ESA, EØS-avtalens overvåkingsorgan, har godtatt at norske myndigheter kan kompensere for ekstrautgiften som kraftkrevende norsk industri får. Miljøargumentet er at ekstra kraftutgifter kan føre til at norsk industri flytter ut sin virksomhet og etablerer seg i land med mindre stram klimapolitikk. Det kalles karbonlekkasje.

Kompensasjonen er kommet på plass gjennom samarbeid mellom representanter for industri, fagbevegelse og den rødgrønne regjeringen. Forslaget om å kutte i ordningen, som Solberg-regjeringen foreslo, kunne nok forsvares hvis man hadde hatt mer tid til å finsikte justeringen. Det hadde ikke regjeringen da den lette med lys og lykte etter å finne poster der det kunne kuttes for å finansiere sine skattelettelser. Resultatet ble ramaskrik, mye dramatikk og kraftig motstand fra alle involverte hold, kanskje med unntak av noen få miljøentusiaster. Altså: dårlig politikk.

På denne måten kunne Venstre og KrF notere seg for en miljøseier, mens Høyre og Frp fikk en grønn smekk over fingrene. Saken illustrerer hvor dristig det er å kutte i ordninger som har kommet på plass gjennom et trepartssamarbeid. Lærdommen for Høyre- og Frp-regjeringen må være den samme her som i arbeidslivspolitikken. Endringer i etablerte ordninger krever grundighet og god forankring.