Attac - men ikke med brustein

«Attac i Norge tar sterkt avstand fra all bruk av vold fra demonstranter, og fra unødvendig vold fra politiets side.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå har de vært på banen, alle sammen: stortingspolitikere, næringsliv, politi, kommentatorer, partiledere og - MotAttac. Antall leserinnlegg i avisene om saken viser at det som hendte i Göteborg 14.- 17. juni engasjerer folk og opprører mange. De færreste snakker om de store sakene på den globale agendaen; om Tobin-skatt, skatteparadis og handelspolitikk. I stedet er det volden og opptøyene, fordelingen av skyld og ansvaret til organisasjoner som Attac som er tema. Attac er en forkortelse for «Association for the Taxation of financial Transactions for the Aid of Citizens», og organisasjonens Norges-avdeling ble stiftet 31. mai 2001.

Attac ser det som sitt ansvar å føre en saklig og konstruktiv dialog med politikere, politiet, organisasjoner og våre egne 2500 medlemmer i Norge. Det er derfor på høy tid å klargjøre en del sentrale punkter. Attac i Norge tar sterkt avstand fra all bruk av vold fra demonstranter, og fra unødvendig vold fra politiets side. Også den daglige ledelsen i Attac Frankrike uttaler at de «tar fullstendig avstand fra gruppene av provokatører som ødela og plyndret i Göteborg sentrum under EU-toppmøtet». Volden er også et brudd på praksisen med et demokratisk samarbeid mellom organisasjonene som blir opprettet i forbindelse med de store samlingene mot den nyliberalistiske politikken. Fra flere hold har det blitt antydet at Attac tjener på at store toppmøter utvikler seg til regelrette gateslag ved at vi får oppmerksomhet og medieomtale. For Attac Norges vedkommende har opptøyene i Göteborg ført til at vi har brukt den siste uken til å dementere at vi viste fram rumpene våre og kastet brostein gjennom vinduene til byens handelsstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer