- Åtte eller ni tær forandrer ikke historien

Jan Baalsrud fortalte selv at han hadde ei tå igjen på hver fot.

ISKALD START:  Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli går gjennom noen av de samme smertefulle opplevelsene som Baalsrud opplevde. De må starte med å kaste seg i det iskalde havet i Nord-Troms. 
Fotograf : Tom Edvindsen, NRK
ISKALD START: Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli går gjennom noen av de samme smertefulle opplevelsene som Baalsrud opplevde. De må starte med å kaste seg i det iskalde havet i Nord-Troms. Fotograf : Tom Edvindsen, NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Møtet med gjenlevende i lokalbefolkningen og deres familier, gjorde sterkest inntrykk på oss. Baalsrud hadde aldri overlevd hvis ikke mange mennesker hadde satt seg selv i stor fare for å hjelpe ham. Folk sto sammen og tok store sjanser selv om tyskerne når som helst kunne komme, sier Ronny Bratli (40), offiser ved Forsvarets Spesialkommando.

Vi kjenner historien fra Arne Skouens film «Ni liv». Med Jan Baalsruds originale rapport i sekken, har to spesialsoldater gått den 200 kilometer lange fluktruta i Nord-Troms 70 år etter.

I dokumentarserien som starter onsdag på NRK, kaster Bratli og Rune Gjeldnes (41), marinejeger og polfarer, seg i det iskalde havet akkurat slik hardhausen gjorde.

Ble angitt Oppdraget var sabotasje. Men fiskeskøyta MK «Brattholm» ble oppdaget og angitt til Gestapo. Linge-karene måtte sprenge båten til pinneved. Av tolv mann var det bare Jan Baalsrud som overlevde.

I første program må Bratli og Gjeldnes i vannet tre ganger.

TØFFE KARER: Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli understreker at det er umulig å gjenskape flukten og at de ikke utsatte seg for fare. I Lyngalpene er også snøskred en faktor man må regne med. Tv-dokumentarserienm starter på NRK onsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFFE KARER: Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli understreker at det er umulig å gjenskape flukten og at de ikke utsatte seg for fare. I Lyngalpene er også snøskred en faktor man må regne med. Tv-dokumentarserienm starter på NRK onsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Baalsrud kom seg ut på en holme, ble liggende i ei grop med stivfrosne klær og en skadeskutt fot. Så tar han beslutningen om å svømme 300 meter til Rebbenesøya.

Den forkomne soldaten blir rodd over fjorden av to jenter, til Ringvassøya. Her fikk han tørre klær og mat.

- Fysisk var svømmingen det tøffeste, forteller Ronny Bratli.
Sterke møter Regissør og produsent Tom Edvindsen har regnet på antall ganger Baalsrud burde ha dødd — og det er mer enn ni.

Krigshelten selv gjentok at det var hjelperne som var de store heltene. Det gjorde inntrykk på soldatene å møte eldre personer som hadde direkte tilknytning til den vanvittige flukthistorien.

- 18 år gamle Agnete gikk opp på fjellet midt på natta og fant Baalsrud ved Gentlemansteinen. Mange risikerte egne liv. Og de holdt tett. Noen fortalte ikke engang sine søstre hva de hadde vært med på før etter krigen, sier Bratli.
Kappet tær Gjennom fem episoder kryssklippes spesialsoldatenes ferd over fjellene til Sverige, med historisk materiale og klipp fra «Ni liv».

- At han overlevde er utrolig. Det handler om en manns sterke vilje, hjelpen han fikk og om tilfeldigheter, sier Bratli.

KRIGSHELTEN:  Jan Baalsrud sa selv at lokalbefolkningen som hjalp han var de største heltene - de satte eget liv i fare for å hjelpe ham. Foto: Privat
KRIGSHELTEN: Jan Baalsrud sa selv at lokalbefolkningen som hjalp han var de største heltene - de satte eget liv i fare for å hjelpe ham. Foto: Privat Vis mer

- Hvor mange tær var det Baalsrud måtte amputere?

- Det ble kappet tær både på Hotell Savoy og i Baalsrudhula i Manndalen. I et radioinnslag fortalte Baalsrud at han hadde ei tå igjen på hver fot. Men historien forandrer seg ikke med åtte eller ni tær.

MINST NI LIV: Den vanvittige flukthistorien er kjent gjennom Arne Skouens film der Jack Fjeldstad spiller Jan Baalsrud. 
Foto: Aage Storløkken
MINST NI LIV: Den vanvittige flukthistorien er kjent gjennom Arne Skouens film der Jack Fjeldstad spiller Jan Baalsrud. Foto: Aage Storløkken Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer