- Åtte eller ni tær forandrer ikke historien

Jan Baalsrud fortalte selv at han hadde ei tå igjen på hver fot.

ISKALD START:  Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli går gjennom noen av de samme smertefulle opplevelsene som Baalsrud opplevde. De må starte med å kaste seg i det iskalde havet i Nord-Troms. 
Fotograf : Tom Edvindsen, NRK
ISKALD START: Spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli går gjennom noen av de samme smertefulle opplevelsene som Baalsrud opplevde. De må starte med å kaste seg i det iskalde havet i Nord-Troms. Fotograf : Tom Edvindsen, NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Møtet med gjenlevende i lokalbefolkningen og deres familier, gjorde sterkest inntrykk på oss. Baalsrud hadde aldri overlevd hvis ikke mange mennesker hadde satt seg selv i stor fare for å hjelpe ham. Folk sto sammen og tok store sjanser selv om tyskerne når som helst kunne komme, sier Ronny Bratli (40), offiser ved Forsvarets Spesialkommando.

Vi kjenner historien fra Arne Skouens film «Ni liv». Med Jan Baalsruds originale rapport i sekken, har to spesialsoldater gått den 200 kilometer lange fluktruta i Nord-Troms 70 år etter.

I dokumentarserien som starter onsdag på NRK, kaster Bratli og Rune Gjeldnes (41), marinejeger og polfarer, seg i det iskalde havet akkurat slik hardhausen gjorde.

Ble angitt Oppdraget var sabotasje. Men fiskeskøyta MK «Brattholm» ble oppdaget og angitt til Gestapo. Linge-karene måtte sprenge båten til pinneved. Av tolv mann var det bare Jan Baalsrud som overlevde.

I første program må Bratli og Gjeldnes i vannet tre ganger.

Baalsrud kom seg ut på en holme, ble liggende i ei grop med stivfrosne klær og en skadeskutt fot. Så tar han beslutningen om å svømme 300 meter til Rebbenesøya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer