Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åtte kroner i bot for Dianas dødsbilder

Tre av fotografene som forfulgte henne er dømt.

Tre franske fotografer har fått en euro (7,9 norske kroner) i bot, etter å ha blitt dømt for å ha krenket privatlivets fred da de tok bilder av prinsesse Diana og Dodi Fayed både før og etter den fatale kollisjonen i Paris i 1997, hvor både prinsessen, kjæresten Dodi og sjåføren Henri Paul omkom.

Offentlig vrak

Størrelsen på boten er symbolsk, og ble satt i en dom på fredag, men ikke offentliggjort før i dag, skriver AP.

Fotografene Jaques Langevin, Christian Martinez og Fabrice Chassery frikjent i 2003, da en domstol sa at et bilvrak på en offentlig vei ikke er et privat område. Men fransk høyesterett var uenig, og i april i fjor ble saken sendt videre til en ankeinstans for å bli prøvet på nytt.

I tillegg til den symbolske boten, ble fotografene dømt til å betale offentliggjøring av dommen i tre aviser eller magasiner.

Konfiskerte vrakbilder

Det var Mohammed Al Fayed, faren til Dodi Fayed, som gikk til sak mot fotografene. Hverken Dianas familie eller den britiske kongefamilien var involvert i søksmålet.

Anklagen om krenking av privatlivets fred dreier seg om tre bilder fra da Diana og Dodi forlot hotellet Ritz i bil, og tre bilder fra vraket etter kollisjonen i en tunnell ved elven Seine.

Slik så bilen ut etter kollisjonen hvor Diana, Dodi Fayhed og Henri Paul omkom. Foto: STR/Scanpix
Slik så bilen ut etter kollisjonen hvor Diana, Dodi Fayhed og Henri Paul omkom. Foto: STR/Scanpix Vis mer

Bildene de tre fotografene tok etter kollisjonen ble konfiskert, og aldri publisert. Likevel bestemte retten at fotografene hadde krenket privatlivets fred to ganger: Først da de tok bilder da Diana og Dodi forlot Ritz, og deretter da de tok bilder av Fayed i vraket.

Drapstiltale

Både Fayed og sjåføren omkom umiddelbart da bilen krasjet, mens Diana døde senere på sykehus. Kun livvakten overlevde kolisjonen. En fem år lang etterforskning konkluderte med at sjåføren hadde drukket, og i tillegg kjørte for fort.

I 2002 droppet fransk høyesterett en drapstiltale mot ni fotografer i forbindelse med den samme kollisjonen.

Tusenvis av sørgende samlet seg utenfor Dianas hjem, Kensington Palace, etter ulykken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media