DIETT: Khadija Khattab er en av kvinnene som har fått ordre om å gå ned i vekt. Hun beskriver situasjonen som både «nedverdigende» og «skandaløs». Foto: ERTU
DIETT: Khadija Khattab er en av kvinnene som har fått ordre om å gå ned i vekt. Hun beskriver situasjonen som både «nedverdigende» og «skandaløs». Foto: ERTUVis mer

Åtte programledere tas av lufta fordi de er «for tjukke»

«Nedverdigende» og «skandaløst».

(Dagbladet): Den egyptiske rikskringkasteren ERTU har suspendert åtte av sine kvinnelige programledere fordi de er overvektige. Det skriver britiske Independent som gjengir flere lokale medier.

Ifølge rapportene skal kvinnene ha fått en måned på seg til å gå ned i vekt før de eventuelt får komme tilbake på TV-skjermen.

Det var bare kvinnelige nyhetsankere som ble fjernet fra jobbene sine - noe som har fått flere kvinnerettighetsgrupper til å reagere skarpt.

Nekter å gi seg

Organisasjonen «The Women's Centre for Guidance and Legal Awareness» sier i en uttalelse på sin Facebook-side at det å sette programlederne i «karantene» på grunn av sin vekt, er grunnlovsstridig.

De omtaler det også som en form for «vold mot kvinner», og krever en beklagelse fra ERTU i tillegg til at det går tilbake på avgjørelsen sin.

ERTU på sin side har gjort det klart at de ikke kommer til å ombestemme seg, og mener det hele er i henhold til loven da kvinnene får betalt selv om de ikke får komme på jobb.

Landet er delt

Khadija Khattab, som også er avbildet øverst i artikkelen, er en av kvinnene som har fått ordre om å gå ned i vekt. Hun beskriver situasjonen som både «nedverdigende» og «skandaløs».

Safaa Hegazy ble utnevnt som ny sjef gor ERTU i april, og det er hun som har tatt den kontroversielle avgjørelsen. Da hun tok over jobben, lovte hun å snu imaget til rikskringkasteren. De har nemlig fått et stempel som gammeldags.

Det er likevel ikke noe enstemmig hylekor som fordømmer karantenen. Landets mediekommentatorer er delte i sitt syn, og Fatma al-Sharawi, som er journalist i en statlig avis, har sagt at hun synes dette bør gjelde for alle TV-kanaler.