Attenårsgrense for omskjæring

Omskjæring av guttebarn kan forbys uten at troendes menneskerettigheter krenkes. Kronikk.

FEST: Nyfødte Benjamin Abecassis hviler ut etter å ha blitt omskåret San Fransisco i mai i fjor. Den jødiske familien er samlet til den tradisjonelle feiringen 'bris'. I fjor raste debatten om et forbud i den amerikanske byen. Forslaget ble trukket fra en folkeavstemning i siste liten, fordi retten kom til at det lå utenfor bymyndighetenes myndighetsområde.

Foto: Noah Berger / AP Foto / Scanpix
FEST: Nyfødte Benjamin Abecassis hviler ut etter å ha blitt omskåret San Fransisco i mai i fjor. Den jødiske familien er samlet til den tradisjonelle feiringen 'bris'. I fjor raste debatten om et forbud i den amerikanske byen. Forslaget ble trukket fra en folkeavstemning i siste liten, fordi retten kom til at det lå utenfor bymyndighetenes myndighetsområde. Foto: Noah Berger / AP Foto / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiets forslag om atten års aldersgrense for omskjæring, og tragedien med spedbarnet i Oslo som døde i mai etter å ha blitt omskåret, har gjenstartet den politiske debatten om omskjæring av guttebarn. Det er likevel et spørsmål om det er menneskerettighetene, ikke politikerne, som i siste instans vil avgjøre hva som skal være lov.

Det finnes ingen konsensus om hvorvidt omskjæring av guttebarn er i strid med menneskerettighetene. Men hvem som helst som er blitt omskåret som barn i overensstemmelse med norsk lov, kan starte en menneskerettighetssak mot Norge hvis han mener han er blitt krenket. Tilsvarende kunne troende startet sak, hvis det eksisterte et helt eller delvis forbud mot omskjæring. Det er en rekke faktorer som vil bli trukket inn i slike mulige saker.

Mannlig omskjæring har helt klart med menneskerettigheten religionsfrihet å gjøre. Innen jødedommen skal alle guttebarn i utgangspunktet omskjæres når de er åtte dager gamle, selv om det også er en viss opposisjon mot praksisen blant en del jøder i Israel, Europa og USA. I islam sees omskjæring også som religiøst nødvendig av de fleste, men alderen varierer betydelig. I en del tradisjonelle religioner i Afrika og Oseania hører omskjæring med til overgangen fra barn til voksen. I USA er det store flertallet av barn som blir omskåret kristne. Praksisen har likevel sine religiøse røtter - omskjæring ble ansett som et middel mot onani, som var kraftig fordømt i kristendommen. Flere amerikanske småjenter ble omskåret av samme grunn helt frem til 1930-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer