Atter en kinosjef

Fredag var det hardkokt aktion og jentefotball blant premierene. Hvem satset riktig og ble ukas vinner?

Den som stikker av med seieren etter fredagens premierer og helgas kinobesøk er:

Deckard med kinoen «conner».

Decard hadde 2 267 575 i billettintekter på helgas premierefilmer. I tillegg tjente han 2 097 000 på å selge filmer forrige uke. Samlet ga det en overlegen sum på 4 364 575 kroner.

Vinneren kan vente seg en digital lommeradio i posten - Vi gratulerer!

Liker du film? Lek Kinosjef på Dagbladet.no!

Så er det atter en premierehelg. Og høstkulda burde gjøre godt for publikumstallene. Og det gir som kjent penger i kassa. Fredagens filmpremierer er:

  • Himmelfall: Julaften på et norsk sinnsykehus!

Ny norsk film med Kristoffer Joner (Detektor, Mongoland) og Maria Bonnevie (Jeg er Dina, Øyenstikker, Jerusalem) i hovedrollene som psykiatriske pasienter.

Forholdet dem imellom beskrives på denne måten: Det er bitte lille julaften på Sollihøgda psykiatriske. Reidar venter på å få en meteor i hodet. Han vil redde hele verden fra katastrofen, men mest av alt vil han redde Juni. Juni er ikke så sikker på om hun vil bli reddet, og slår om noen kommer for nær. Reidar gir ikke helt opp håpet; kanskje kan en knyttneve på nesen også være et kjærtegn?

Dette er noe så sjelden som en spillefilm fra Bergen, og forventningene til regissør Gunnar Vikenes debutspillefilm er store. Her i Dagbladet har han blant annet blitt kalt «det kommende stjerneskuddet i Film-Norge».

Du kan lese mer om filmprosjektet i artiklene Spiller som gale og Endelig Film fra Bergen.

Filmen har Kristoffer Joner, Maria Bonnevie, Kim Bodnia, Hildegun Riise, Endre Hellestveit, Min Min Tun, Kjersti Sandal, Gitte Rio Jørgensen m.fl. i rollene.

Filmen har også en hjemmeside, som er over gjennomsnittet for norsk film. Den må du sjekke ut!.

  • Jimmy Neutron: Amerikansk animasjonsfilm med grønne aliens, stjernekrig og selvfølgelig - et barn som redder dagen.

Livet i småbyen Retroville tar ikke helt av, lissom - før Retroland fornøyelsespark åpner. Mens ungene har det så morsomt som de aldri har hatt før, ønsker Jimmy at det alltid ville være sånn - og at foreldrene hans ville forsvinne. Og simsalabim; det gjør de!

De er blitt bortført av de fryktede Yokianerne; grønne, groteske og eggeformede utenomjordiske vesener med en merkelig, bisarr form for humor.

Etter at sukkerspinnet har lagt seg, finner ungene ut at de vil ha foreldrene tilbake. Jimmy har et hjemmelaget romskip, og da er neste stopp stjernene...

- Den har ikke de komiske poengene som gjorde Shrek og Monsters Inc. morsom for voksne, skriver Chicago Sun-Times.

- En liten sjarmbombe, ifølge Washington Post.

Filmens hjemmeside

  • Ya-Ya jentenes hemmelige nedtegnelser: En kvinnelig losje?

Regissøren er Callie Khouri (manusforfatteren til filmen Thelma og Louise), som også har skrevet manus, basert på en bestselgende bok av Rebecca Wells.

Når mor og datter blir bitre uvenner må en hemmelig venninneorden føre dem sammen igjen. I et intervju beskylder dramatikeren Sidda Lee Walker sin mor Vivi for å ha ødelagt barndommen hennes. Uvennskapet som følger må slettes av de som kjenner Vivi best - hennes hemmelige venninneorden fra barndommen, de livskloke ya-ya-jentene.

Skuespillere i filmen er Sandra Bullock, Ellen Burstyn, Fionnula Flanagan, James Garner, Cherry Jones, Ashley Judd m. fl.

- Dette er et verk av overflod og lidenskap, en uryddig samling av en film som noen ganger er ujevn, noen ganger usikker, men - og det er det viktigste - alltid varm, tilgjengelig og rik på følelser, melder Los Angeles Times.

Se også filmen hjemmeside hos Warner Bros.

  • Tosca: Opera i kinosalen.

Den franske regissøren Benoit Jacquot har laget musikkfilm av Puccinis kjente opera.

Handlingeen er lagt til Roma under Napoleonstiden. Den berømte sangerinnen Floria Tosca har et kjærlighetsforhold til maleren Mario Cavaradossi. Han har forbindelser til revolusjonære grupperinger som kjemper for å frigjøre folket fra kirkens tyranni og gjenopprette den romerske republikk.

Pavestatens hemmelige politiagenter, ledet av den beryktede Scarpia, jakter på opprørerne, mens Napoleons militære fremrykning truer utenfra. Og også han er interessert i den vakre sangerinnen...

- Beneoît Jacquots «Tosca» tar noen av operaens ledende stjerner og putter dem inn i en overdådig produskjon, men klarrer ikke å sammensmelte Puccinis verk med filmmediet, melder BBCi.

Kan du fransk? Eller vil du bare se på bildene? Sjekk ut filmens hjemmeside.

SYK JULAFTEN:</B> Kristoffer Joner og Kim Bodnia spiller henholdsvis nervøs pasient og impotent psykiater i den norske filmen Himmelfall. I tillegg spiller Maria Bonnevie en slagkraftig pasient.