Atwood hett tips

Det er seks år siden en kvinne fikk Nobelprisen i litteratur. Blir det endelig Margaret Atwoods tur i år?

I morgen klokka 13 kunngjør Svenska Akademien navnet på nok en forfatter som i løpet av tre sekunder blir 10 millioner svenske kroner rikere og frarøves all arbeidsro de neste månedene. Som vanlig er kandidatlista lang, uvissheten stor og Salman Rushdie neppe den utkårede.

Kvinnelig poet?

Ikke siden prisen til polske Wislawa Szymborska i 1996 har en kvinne mottatt verdens mest prestisjetunge litteraturpris. Mange tror derfor at De Aderton i år vil bryte mannemønsteret, og da seiler kanadiske Margaret Atwood opp som en åpenbar kandidat.

Szymborska er imidlertid også den siste poeten som har fått prisen, og det får mange til å tro at Akademien vil lete utenom prosaistenes, og dermed de mest medieopplyste forfatternes, rekker denne gang.

I så fall surt for en åpenbar kandidat som eksempelvis italienske Umberto Eco, som i tillegg til sine romaner har en enorm essayproduksjon bak seg.

Gjengangere

Noen navn går alltid igjen i spekulasjonene. Belgias Hugo Claus, Syrias Adonis, Sør-Afrikas J.M. Coetzee, Ungarns György Konrad, Albanias Ismail Kadare, Tyrkias Yasar Kemal, Tsjekkias Milan Kundera og Portugals Antsnio Lobo Antunes er blant dem, skjønt 98-prisen til landsmannen José Saramago gjør sistnevntes kandidatur mindre sannsynlig i år.

På den annen side tar ikke Akademien smålige geografiske hensyn. Siden 1995 har samtlige priser havnet i Europa, om vi regner Paris-bosatte Gao Xingjian (2000) som iallfall litt europeer.

Fortsetter eurotrenden, er også engelske Ian McEwan, Graham Swift og kanskje A.S. Byatt kandidater. Men med engelsk vinner i fjor (V.S. Naipaul) står de neppe øverst på Akademiens 2002-liste.

USA

Utenfor Europa trer som vanlig Perus Mario Vargas Llosa og Mexicos Carlos Fuentes fram som mulige prismottakere.

I USA er særlig Thomas Pynchon, men også Don DeLillo og poeten John Ashbury kandidater. Som gjennom flere år vil Akademien ha merket at Bob Dylan har sine prispushere.

Australias David Malouf, Tyrkias Orhan Pamuk og Israels David Grossman er potensielle Stockholm-turister, og kanskje vil Akademien se til Asia, om ikke Kina, åtte år etter at Japans Kenzaburo Oe fikk prisen.

Neppe Norden

Hva så med Norden? Ikke siden 1974 (Harry Martinson/Eyvind Johnson) har prisen forblitt i nærområdet, og nettopp faren for å virke provinsiell svekker eksempelvis Thomas Tranströmers kandidatur hos Akademien.

Skulle et skandinavisk forfatternavn bli lest opp i morgen, vil det være enda mer overraskende enn om den australske poeten Les Murray skulle få prisen, for han utgis på lille Solum forlag her til lands. Det har vist seg sterkt befordrende flere ganger, og kan godt bli det på ny.

FAVORITT? Margaret Atwood kan bli årets vinner av Nobels litteraturpris. Men Nobelkomiteens veier er uransakelige.