Atwoods novelle holdes hemmelig i 100 år

Gjennom et norsk prosjekt slippes ikke verket før i 2114.

FØRSTE BIDRAGSYTER: Forfatter Margaret Atwood er den første bidragsyteren til det norske prosjektet «The Future Library». Foto: NTB Scanpix
FØRSTE BIDRAGSYTER: Forfatter Margaret Atwood er den første bidragsyteren til det norske prosjektet «The Future Library». Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den kanadiske forfatteren Margaret Atwood (74) har skrevet et litterært verk, som ikke vil bli tilgjengelig for gjennomlesning før i 2114. 

74-åringen er ifølge The Guardian den første bidragsyteren til det norske prosjektet «The Future Library», hvor planen er at en rekke anerkjente nåværende, og kommende forfattere skal levere et manuskript der bare bidragsyterne selv kjenner til innholdet.

Atwoods verk vil bli oppbevart i et sikret rom i Deichmanske bibliotek, fram til de flytter inn i nye bygninger i Bjørvika i Oslo i 2018.

Befriende Da den kanadiske forfatteren besøkte København tidligere i år, forklarte hun at tilbudet var for godt til å takke nei til.

Hun synes det er fascinerende at ingen vil få muligheten til å lese verket før det har gått 100 år, samt at det er befriende å skrive noe hvor hun slipper å ta hensyn til hva andre måtte mene om innholdet.

I 2114 er planen at alle verkene skal trykkes og utgis i tradisjonell bokform.

Plantet egne trær til boka Det er den skotske kunstneren Katie Paterson som står bak prosjektet. For en måneds tid siden var hun i Nordmarka, hvor det ble plantet 1000 nye trær, som skal felles og omgjøres til papir om hundre år. 

Dette papiret vil verkene trykkes på. 

Atwood har gjennom et langt forfatterskap utforsket de fleste sjangre, fra poesi til essayistikk til romaner og litteraturkritikk. 

Hun har flere ganger benyttet elementer fra science fiction-litteraturen, blant annet gjennom romanen «Oryx and Crake», som kom på norsk i 2004.