«Au! Promp! Atsjo!» gjør fakta kjempemorsomt

Humoristisk faktabok om kroppslige rariteter.

TØFFE TEGNINGER: «Au! Promp! Atsjo!» forteller kort og informativt om alt det rare som skjer i kroppen. Utsnitt fra boka
TØFFE TEGNINGER: «Au! Promp! Atsjo!» forteller kort og informativt om alt det rare som skjer i kroppen. Utsnitt fra bokaVis mer

ANMELDELSE: Fakta kan være det morsomste som fins — og det kan være dørgende kjedelig. Alt ettersom hvordan det blir presentert.

Den siste tiden har det kommet mange faktabøker krydret med illustrasjoner, collageaktige teknikker, anekdoter og rariteter som gjør dem til virkelig gode — og nyttige — barne,- og ungdomsbøker.

Djevelske fregner
Sist ut på norsk er franske «Au! Promp! Atsjo!», som forteller om alt det rare som skjer i kroppen din — og årsakene til det.

Vi får vite at ingen riktig vet hvorfor vi gjesper. At den stakkars amerikaneren Charles Osborne har hikket i 28 år uten stans. Og at en i middelalderen trodde fregner var et tegn på en pakt med djevelen, og derfor kunne bety at du var heks.  

Kroppslige merkverdigheter
Her står det kort og informativt om årsaken til kroppslige merkverdigheter som rynker, vorter, blemmer, eksem, forkjølelsessår, bilsyke. Dette krydret med tøffe illustrative tegninger: Morsomme tegneserieaktige bakteriedyr som spiser på tannrøttene i tennene, tarmsystemet som likner en fabrikk, et gigantbrillepar som du kan åpne og få vite hvorfor vi har tårer.   

Kompliserte begreper
Språklig er det klart nok, men visse av begrepene er relativt kompliserte; som «balanseorganet», «motstridende informasjon», «nervesenteret».

«Au! Promp! Atsjo!» gjør fakta kjempemorsomt

Det gjør at innpakningen — kanskje spesielt det noe barnlige coveret med sine «promp» og «au» og «atsjo» — ikke helt står i forhold til innholdet.  

Men for all del, visuell humor hjelper hukommelsen  — til både store og små.