Live-published photos and videos via Shootitlive

Audun fra Tromsø er en av verdens beste naturfotografer

Hederlig omtale til to nordmenn i prestisjekonkurranse.

To nordmenn får hederlig omtale i årets prestisjetunge og internasjonale fotokonkurranse Wildlife Photographer of the Year 2018.

Professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, er også en svært habil og anerkjent naturfotograf. Han har vunnet en rekke priser for bildene sine de siste åra, hovedsaklig tatt i arktiske strøk.

I år trekkes han fram som «høyt anbefalt» av konkurransejuryen til Wildlife photographer of the year i kategorien «under vann». Bildet er av en sildespisende spekkhogger, og ble tatt i november 2016, forteller Rikardsen til Dagbladet.

- Jeg hadde tenkt en stund på et slikt bilde. Lyset stammer fra hval- og fiskebåten Reinefangst fra Lofoten. De hadde nettopp tatt opp sildenota, så det lå en del sild rundt båten som spekkhoggerne svømte etter. Jeg spurte om mannskapet kunne skru på den sterkeste lyskasteren de hadde ombord, og fikk bildet til slutt.

- UNIKT: En dronevideo viser hvordan en gruppe spekkhoggere går til angrep på en grønlandshval. Ifølge National Geographic er dette første gangen forskere har sett hvordan spekkhoggerne går til verks for å drepe hvaler. Marineforsker Phil Clapham forteller at observasjonen er «unik og ekstraordinær». Video: Med tillatelse fra National Geographic / ... Vis mer

- Fantastisk

Bildet er tatt med et Canon-speilreflekskamera, kombinert med et undervannshus og annet utstyr Rikardsen har laget selv.

- Det er fantastisk å komme meg helt opp til nominasjonslista, og dette er mitt tiende bilde i denne konkurransen de siste åra. Jeg er veldig glad for at jeg klarer å holde meg på dette nivået, sier en godt fornøyd Rikardsen.

Fotograf Vegard Lødøen kommer fra Valldal i Møre og Romsdal, og er blant annet anerkjent for sine bilder av Norges sjeldne rovdyr. I Wildlife photographer of the year, er han «høyt anbefalt» av konkurransejuryen i kategorien «dyr i naturlige miljø», for dette bildet:

HJORT: Vegard Lødøen har tatt dette flotte vinterbildet. Foto: Vegard Lødøen / Wildlife photographer of the year
HJORT: Vegard Lødøen har tatt dette flotte vinterbildet. Foto: Vegard Lødøen / Wildlife photographer of the year Vis mer

Magiske dyr

Verdens beste naturfotograf 2018, er nederlandske Marsel van Oosten. Han får utmerkelsen for et usedvanlig vakkert bilde av to gyldne stumpneseaper. Fotografiet er tatt i en skog i Qinlingfjellene i Kina, og juryen begrunner seieren slik:

«Bildet er på sin måte tradisjonelt - det er et portrett. Men så slående, og hvilke magiske dyr. Det er en symbolsk påminnelse om naturens skjønnhet og hvor fattige vi blir når naturen blir redusert. Dette er et kunstverk verdig å henge i et hvilket som helst galleri i verden.», skriver formannen i dommerpanelet, Roz Kidman Cox, i en pressemelding fra Britisk naturhistorisk museum, som arrangerer konkurransen.

VINNER: Marsel van Oosten fikk uttelling for tålmodigheten. Foto: Marsel van Oosten / Wildlife photographer of the year
VINNER: Marsel van Oosten fikk uttelling for tålmodigheten. Foto: Marsel van Oosten / Wildlife photographer of the year Vis mer

Verdens beste unge naturfotograf, er 16-åringen Skye Meaker. Hennes bidrag kom i form av et bilde av en døsig leopard. Fotografiet stammer fra viltreservatet Mashatu i Botswana. Ifølge pressemeldingen har Skye ønsket å bli en naturfotograf siden han fikk sitt første kamera som syvåring.

UNG VINNER: 16 år gamle Skye Meaker har tatt dette bildet. Foto: Skye Meaker / Wildlife photographer of the year
UNG VINNER: 16 år gamle Skye Meaker har tatt dette bildet. Foto: Skye Meaker / Wildlife photographer of the year Vis mer