KRITISK: Erle Nyhus Eide (16) fra Stange kjenner ikke igjen partiet hun forelsket seg i, og har valgt å melde seg ut. Foto: Privat.
KRITISK: Erle Nyhus Eide (16) fra Stange kjenner ikke igjen partiet hun forelsket seg i, og har valgt å melde seg ut. Foto: Privat.Vis mer

AUF-Erles (16) flammende avskjedstale til Arbeiderpartiet: - Når ble vi et støtteparti for Frp?

Da Trond Giske (Ap) fredet Listhaugs innstrammingsforslag i asylpolitikken var grensen nådd for Erle (16).

Debattinnlegg

Stange-jenta Erle Nyhus Eide (16) har nylig meldt seg ut av Arbeiderpartiet. På fylkesårsmøtet til Hedmark Arbeiderparti denne helga, tok hun et oppgjør med partiet hun forlot og Trond Giske (Ap), som satt på første rad, i en egen tale. 

Kjære årsmøte. Kjære Trond. Det var ikke tilfeldig at jeg valgte Arbeiderpartiet i 2013. Jeg var 13 år og ville redde verden. Jeg valgte AUF og Arbeiderpartiet på grunn av den sterke solidariteten. Likheten. Oss mennesker i mellom. Skulder mot skulder. Jeg valgte Arbeiderpartiet, fordi dere alltid tok den svakeste side.

Nå kjenner jeg ikke igjen det partiet jeg stolt ble en del av. Da du Trond, fredet Sylvi Listhaugs forslag, og sa det var «forsiktig», var grensen nådd.

Da du sa, og jeg siterer: «Dette er ikke provoserende», ble jeg oppriktig lei meg. Og jeg vet at det er flere i salen som tenker det samme som meg.

Jeg prøvde lenge å forsvare Arbeiderpartiets linje i asylpolitikken og jeg prøvde virkelig å forstå. Jeg gjorde det. Men nå går det ikke lenger.

For hvordan kan du mene, Trond, at tilbaketrekning av oppholdstillatelser, bortvisning av flyktninger som kommer via et nordisk land og strengere regler for familiegjenforening, ikke er provoserende?

Det er fint at du kritiserer Listhaug i dag, men det holder ikke å flørte med oss ute i distriktene når du og gruppa di støtter forslagene hennes på Stortinget.

Når ble vi et støtteparti for Frp? Når skjedde det?

Min far har stemt Arbeiderpartiet ved hvert eneste valg i 30 år. Nå gjør han ikke det lenger. Han sier som meg: Dere har mistet solidariteten et sted på vegen.

Dere har mistet empatien, likheten. Og når det er borte, selve stammen i deres bevegelse, ja da har dere mistet alt.

Mange kaller sånne som meg og pappa for naive, lite realitetsorienterte, og kanskje til og med dumme. Men jeg vil si at vi er de eneste som tenker klart i en debatt som nå handler om alt annet enn den egentlig bør. Plutselig er vi blitt ofrene. Alle må spørre seg selv: Hvordan ville jeg likt å bli behandla hvis det var meg?

Jeg kjenner ikke lenger igjen mitt eget parti. Jeg finner ikke igjen solidariteten, empatien eller troen på det ukrenkelige menneskeverd.
Jeg savner partiet mitt. Hvor har det blitt av?

Til dere finner det igjen, så har dere mistet pappa, meg og veldig mange andre. Så kjære Trond. Kjære Arbeiderpartiet. Jeg håper vi sees igjen. Og jeg håper jeg en gang i framtiden igjen kan si, rakrygget og stolt, at jeg tilhører solidaritetspartiet.

For det kan jeg ikke si nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.