Mani Husseini i AUF:

AUF-lederen om terrorfilm: - For tidlig

AUF-leder Mani Hussaini mener samtidig at verken AUF, de overlevende eller de etterlatte eier historien om 22.juli aleine.

AUF-LEDER: Mani Hussaini mener personlig at en spillefilm om 22. juli kommer for brått, men sier også at han nok aldri blir helt klar. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
AUF-LEDER: Mani Hussaini mener personlig at en spillefilm om 22. juli kommer for brått, men sier også at han nok aldri blir helt klar. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er viktig at historien om de 77 ofrene som døde 22. juli 2011 blir fortalt. Å gjøre dette med film som uttrykk og virkemiddel er en av de sterkeste måtene å gjøre det på, sier AUF-leder Mani Hussaini til Dagbladet.

- Filmen vil vekke sterke følelser, og i AUF finnes det folk som mener at seks år er for tidlig, andre mener at det er greit, fortsetter han.

Fredag ble det kjent, via Bergens Tidende, at det arbeides med å filmatisere terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011.

Får hjelp av Seierstad

Det er den svært anerkjente, britiske regissøren Paul Greengrass, som blant annet står bak «Jason Bourne»-filmene med Matt Damon, som har sjøsatt prosjektet.

I Norge har Greengrass fått hjelp av forfatter Åsne Seierstad til research, og hennes bok «En av oss» som kom ut i 2013, etter rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik, skal være utgangspunktet for filmen.

Behring Breiviks tidligere forsvarer Geir Lippestad er en av dem som er kontaktet under forarbeidet. Han har møtt med teamet til Greengrass for å gi sine synspunkter på filmplanene, fortalte han til Dagbladet fredag.

- For tidlig

Da gjødselbomben, som tok livet av åtte personer gikk av i Regjeringskvartalet i Oslo, var Behring Brevik allerede på vei til AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud. Der tok han livet av 69 mennesker, hovedsaklig AUF-ungdommer.

Mani Husseini sier at det for ham personlig har gått for kort tid siden angrepet, til at massakren kan bli en spillefilm.

- Personlig mener jeg at seks år er for tidlig. Etterlatte jeg har pratet med i dag mener også det, men samtidig kommer mange av oss aldri til å oppleve at tida er inne. Særlig for en spillefilm, som er så sterkt uttrykk. Det kommer til å bli gjort, og da er det bra at det er seriøse og respektfulle aktører som gjør det, sier Hussaini til Dagbladet.

- Ingen eier historien

Teamet til Greengrass har også vært i kontakt med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-terroren, som videre har informert medlemmene sine om filmplanene.

- AUF, de overlevende eller de etterlatte eier ikke historien om 22.juli aleine. Alle i Norge husker den dagen, hva de gjorde, hvor de var, så vi kan ikke legge begrensninger på noen som ønsker å fortelle om den historien. Skal det først gjennomføres er det viktig at det blir gjort skikkelig, og på en respektfull måte. Det er også viktig at de snakker med de berørte gjennom støttegruppa, sier Hussaini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer