Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

AUF må stoppe med jukset sitt - eller miste statsstøtten

Alle andre ungdomspartier klarer å oppføre seg.

Formann i FpU, Atle Simonsen, er lei av AUFs systematiske uærlighet og juks. Foto: NTB scanpix
Formann i FpU, Atle Simonsen, er lei av AUFs systematiske uærlighet og juks. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ungdomspartiene sin hovedoppgave er å engasjere ungdommer i politikk og rekruttere dem inn i sitt eget parti. Dessverre ser vi et ungdomsparti som kommer seg unna med etablerte og kyniske vervemetoder som ødelegger for alle andre ungdomspartier.

AUF i Østfold kontaktet en 12 år gammel jente i Fredrikstad 22. des. Der spurte AUF om hun ville signere på noe for å kunne sove litt lenger og få gratis skolemat. Ikke visste barnet på 12 år at hun hadde blitt medlem i Arbeiderpartiets Ungdomsparti eller en politisk parti i det hele tatt. Foreldrene ble heller aldri kontaktet, noe som strider mot barneloven §32.

AUFs fylkesleder, Herman Robertsen, sa til NRK at det ikke skal skje igjen. Problemet er at dette ikke er første gang AUF har brukt slike hårreisende metoder for å rekruttere ungdommer eller barn til sitt parti. Det har heller aldri vært en hemmelighet. Jeg har hørt om tilfeller som dette i over 10 år, noen av sakene har også vært i media, men langt fra alt. Ved et raskt googlesøk vil du finne avsløringer om dette fra 2004, 2006, 2010, 2012, 2013 og 2015, ofte er personene som står fram 12-14 år. Sakene som kommer fram i media er sannsynligvis bare toppen av isfjellet.

Alle andre klarer å oppføre seg og opptre redelig. Når alt fra SU til FpU klarer å holde seg innenfor reglene, men det hele tiden dukker opp tilfeller fra AUF, så er dette mer enn en glipp. Det er systematisk uærlighet og juks. Dette har skjedd gjentatte ganger i løpet av en 10-årsperiode og kan vanskelig være tilfeldig, dette er noe man lærer i AUF.

Hvor er AUFs leder Mani Hussaini? Dette tyder på en ukultur i AUF som sier at det er greit å bryte Barneloven eller lure til seg medlemmer.

Hvor mange ganger skal AUF kunne si unnskyld uten å få konsekvenser? Jeg forventer at Jonas Gahr Støre tar en skikkelig opprydning i eget ungdomsparti og sørger for at slike tilfeller ikke oppstår, hvis ikke så burde de miste statsstøtten sin.