Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Nedrustning

AUF misforstår om kjernevåpen

Ikkespredningsavtalens forpliktelser må gjennomføres fullt ut.  Fortsatt er mye ugjort.

FØLGER MED PÅ NABOEN: Sørkoreanere følger med på tv-nyhetene, som viser oppskyting av en rakett fra Nord-Korea i juni. Diplomati og sanksjoner har ikke klart å stoppe Nord-Koreas atomprogram, og nabolandet kan snart være i stand til å angripe USA med kjernevåpen.  Foto: AP / NTB Scanpix
FØLGER MED PÅ NABOEN: Sørkoreanere følger med på tv-nyhetene, som viser oppskyting av en rakett fra Nord-Korea i juni. Diplomati og sanksjoner har ikke klart å stoppe Nord-Koreas atomprogram, og nabolandet kan snart være i stand til å angripe USA med kjernevåpen.  Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge fortsetter å støtte opp om og lede an på nedrustningsinitiativer som kan utgjøre en forskjell. Men det gir ikke mening å starte en prosess for å forby kjernevåpen uten at landene som har slike våpen deltar.

I snart 70 år har samholdet i Nato vært avgjørende for Norge. Nato, med generalsekretær Jens Stoltenberg i spissen, er tydelig på at alliansen vil beholde sin kapasitet til kjernefysisk avskrekking så lenge land utenfor alliansen har slike våpen.

Går vi inn for forhandlinger om et forbud mot kjernevåpen nå, uten at de nødvendige forutsetningene er på plass, vil vi gå på tvers av både våre lange utenriks- og sikkerhetspolitiske linjer og Stortingets vedtak i denne saken.

Det er en grunn til at verken Norge, øvrige Nato-land eller Sverige, Sveits, Finland valgte å stemme for anbefalingen om å starte en forhandling om et forbud uten at de nødvendige vilkår var til stede.

For å nå målet om en verden fri for atomvåpen må det arbeides metodisk og systematisk for å fremme konkrete nedrustningstiltak og hindre ytterligere spredning av kjernevåpen.

Ikkespredningsavtalens forpliktelser må gjennomføres fullt ut.

Fortsatt er mye ugjort.

Forholdene må legges til rette for nye kutt i antallet kjernevåpen. Dette krever at tillit må gjenopprettes. Et forbud i seg selv leder ikke til avskaffelse av kjernevåpen.

Det gjør derimot reell nedrustning, hvor de land som har slike våpen ødelegger dem på en balansert, verifiserbar og irreversibel måte.

Først da vil et rettslig bindende rammeverk sikre at verden er trygg for at kjernevåpenvåpen ikke lenger kan brukes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!