SVÆRT KRITISK: Politiadvokat Christian Hatlo uttaler seg skarpt om dagens Utøya-sak i Aftenposten. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SVÆRT KRITISK: Politiadvokat Christian Hatlo uttaler seg skarpt om dagens Utøya-sak i Aftenposten. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

AUF vil ha lekkasje-etterforskning etter Aftenposten-oppslag

Og politiet sier vitner har trukket seg på grunn av lekkasjene.

AUF vil ha etterforskning av lekkasjene fra Utøya-avhør som Aftenposten publiserte lørdag.

Politiet sier mange vitner i saken har trukket seg etter at mediene begynte å gjengi fornærmedes avhør. Aftenposten siterer flere av politiforklaringene anonymt i sin historie om hva som skjedde på ferja MS Thorbjørn 22. juli.

Det har fått både AUF, Arbeiderpartiet, Støttegruppen for 22. juli og politiet til å se rødt.

- Personlig gjør det fryktelig vondt å oppleve at Aftenposten lager en sak basert på blant annet mitt taushetsbelagte avhør der jeg, trodde jeg, ga fortrolig informasjon for å hjelpe politiet. Ingen overlevende og ofre i denne saken burde oppleve dette, men jeg er AUF-leder og skal takle at det har skjedd, skriver Eskil Pedersen i sin blogg.

Statsadvokat Svein Holden og politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt betegner overfor NTB saken som svært uheldig. Hatlo betegner lekkasjer om fornærmede og vitner som ødeleggende for etterforskningen.

- Aftenpostens sak er den foreløpige toppen av et problem som stadig eskalerer. Folk begynner å bli veldig redde for å snakke med oss, og det er noen personer vi ikke får kontakt med lenger, sier han.

- Vanlig å sitere fra avhør Aftenpostens nyhetsredaktør, Ole Erik Almlid, påpeker at det ikke er uvanlig å referere til fornærmedes avhør i krimjournalistikken. Han betegner deres sak lørdag som meget dempet, lite spekulativ og hensynsfull overfor de involverte.

- Jeg kan derfor ikke forstå at det oppfattes som at en ny grense er overtrådt. Senest i går hadde NRK et hovedoppslag basert på avhør med fornærmede, sier han til NTB.

Nyhetsredaktøren ser ikke at deres sak lørdag skal være noe mer problematisk enn andre saker basert på terroravhørene. Han sier de har tatt med det de synes er relevant, men fjernet momenter det kan være tvil om. Alle er også anonymisert. - Vi har trådt like varsomt som vi har gjort hele veien i denne saken. Ingen av de involverte skal være redde for at vi i framtiden ikke behandler slike saker på en verdig måte, sier han.

- Ny barriere brutt AUF og støttegruppen mener det truer rettssikkerheten at avhørene med ofrene lekker ut før rettssaken, uten at de har gitt samtykke.

- Aftenposten trår over en ny grense i dekningen av saken. Dette reiser alvorlige spørsmål knyttet til ofrenes personvern og plikten til å vise hensyn til ofrene, sier AUFs advokat Frode Elgesem.

De vurderer å melde saken til Pressens Faglige Utvalg. Eskil Pedersen mener lekkasjen går på bekostning av offernes tillit til politiet og rettssystemet.

Både han og Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, forventer at politiet etterforsker saken. Både forsvarerne og alle bistandsadvokatene etter terroraksjonene har tilgang på avhørsdokumentene.

Etterforsker lekkasjer Politiadvokat Christian Hatlo sier at de over lengre tid har etterforsket medielekkasjer, men vil ikke si noe om de har kommet til bunns i noen av sakene. Han sier det er et stort antall personer som har trukket seg fra avhør. Dette er vitner både i Norge og utlandet.

Politiadvokaten sier dette først og fremst gjelder andre deler av saken, da vitnene på åstedene ble avhørt tidlig i etterforskningen.

(NTB)