Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tyskland

Auf Wiedersehen Angela Merkel

Det er best at Angela Merkel, som sitter på oppsigelse, går av som tysk forbundskansler.

PÅ VEI UT: Angela Merkel, for anledningen med Jens Stoltenberg som tilskuer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ VEI UT: Angela Merkel, for anledningen med Jens Stoltenberg som tilskuer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er så dominerende i sitt parti CDU, og i tysk politikk, at i det hun er på vei ut døra som kansler så kaster hun så store skygger at alle andre lammes. For hvem skal ta over etter Merkel? Hva slags retning skal Tyskland ta etter at Merkel har styrt i 15 år, og gjort det konservative kristeligdemokratiske paritet, CDU, til et sentrumsparti, som for mange av kjernevelgerne er ugjenkjennelig? Og med Merkel på oppsigelse, hva skjer i EU når hovedmotoren går på lavbluss?

SKJELVER: Bildene av en skjelvende Angela Merkel gikk verden rundt. Nå har det skjedd igjen. Reporter: Madeleine Liereng. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Spørsmålene er så mange, og så tunge, at de krever svar. Det svaret er at Angela Merkel bør gå av. Så fort som mulig. Av hensyn til partiet. Av hensyn til landet. Og av hensyn til EU, som Merkel ømmer mer for enn de fleste andre. Skutene som Merkel styrer trenger en retning, derfor må kapteinen si fra seg sitt oppdrag. For så paradoksal kan politikken også være.

To valg er utgangspunktet for dagens tyske krise. Det første var forbundsdagsvalget høsten 2017, der CDU og sosialdemokratene, SPD, gjorde historisk dårlige valg. Det ytterliggående høyrepartiet AfD ble det tredje største partiet. Merkel fortsatte likevel som kansler, i koalisjon med SPD. Men det dårlige valget gjorde at Merkel trakk seg som partileder, og sa at hun var inne i sin siste periode som kansler. Annegret Kramp-Karrenbauer, Merkels kandidat, ble med et nødskrik valgt til ny partileder.

Det andre valget var delstatsvalget i Thüringen i oktober i fjor. For da delstats-parlamentet skulle konstitueres denne måneden, samarbeidet CDU og det liberale LDP med AfD for å få flertall. Det var et nasjonalt jordskjelv, for samarbeid med AfD var å krysse ei rød linje. Den nye CDU-lederen, Annegret Kramp-Karrenbauer, advarte lokalpartiet mot et samarbeid. Men ble ikke hørt. Hun hadde demonstrert at hun ikke hadde noen autoritet, og bare dager etter måtte hun trekke seg fra sitt ferske verv.

Med et CDU uten ledelse, og på leting etter en sjel, seiler partiet mot ukjente bredder. For skal partiet vende tilbake til sin tilstand før Merkel, som et tradisjonelt konservativt parti som vil måtte flørte med AfDs velgere? Eller skal det søke samarbeid med De grønne, den store vinneren i tysk politikk de siste åra med meningsmålinger på mer enn 25 prosent? Det er et retningsvalg for Tyskland og for Europa. For det eneste som synes rimelig sikkert er at Tysklands neste kansler også kommer fra CDU. Spørsmålet er; fra hvilket CDU?

Hele Norges coronakart