AUF\'er i konstant, sammenhengende lykkerus

Tusener leser i dag Mats\' (19) tekst i trafikken.

(Dagbladet.no): Mats Kvaløy Bjørbekk skrev diktet «Mormor» i sommer. Fra og med mandag 19. september henger diktet på t-banen, busser og trikker i Oslo.

Det ble valgt ut i konkurranse med hundrevis av andre tekster.

Men hvem er Mats og hva driver han med?

- Jeg går for tida på Sund folkehøgskole. I tillegg til dette går jeg, som AUFer, nå også i en ganske så konstant, sammenhengende lykkerus, forteller Mats.

Det eneste skåret i gleden var i forrige uke et knepent tap i kampen om å bli elevrådsleder her på skolen. En kamp han tapte med 48 mot 50 stemmer.

Jazz-stemning

Han gikk ut av Adolf Øien videregående skole i Trondheim i vår. Nå tar han u-landsstudier med hovedfokus på Mellomamerika. Han forteller stemningsfullt fra folkehøyskolen:

- Her på Sund befinner mange av de kommende store norsk jazzmusikerne og dette skaper herlige omgivelser. Stadig høres lyden, fjern eller nærværende, intens eller sløv, fra en eller annen jam, i et eller fler av øvingslokalene som finnes her på skolen. Dette pirrer fingrene inne i meg, sier Mats.

Han er tydelig inspirert:

- Det er lyden, det innerste, det underste, strålen bak alle speil, den universell kraften, den som alltid har vært her på jorda, før oss, og den vi også vil utånde, helt på tampen, den som også blir igjen, etter oss, dirrende.

- Hvor lenge har du skrevet?

- Skrivinga har alltid foregått inne i meg, men den ble av en mer utagerende art mot slutten av ungdomskolen (merk; tidspunktet er en udokumenter og mulig unøyaktig antagelse). De dikterne som fyller meg med mest lyst til, men samtidig også med mest angst for det å skrive, er Per Sivle og Sigbjørn Obstfelder.

- Hvordan ser du for deg åra framover?

- Måtte Arbeiderpartiet plutselig dras langt mot venstre av en overraskende og uendelig sterk venstrevind, og måtte denne vinden jage over alle verdens land. Måtte det snart bli sånn at vi alle fikk lov til å komme nærmere kjernen i språket vårt, det aller viktigste verktøyet for vår nåværende og, muligens, framtidige eksistens.

Svarer Mats.

Les diktet hans

«Mormor»

Hun plantet klypa

i bollekinnet

og stadfestet sin

ubestridte posisjon

Hei, her er mormor

hvordan går det med lillemannen

da?

Det var med henne

som med Beethoven;

jo mindre hun hørte

jo hardere kløp hun

Juryen består av Kristian Rishøi (diktlærer i Skolekammeret), Eivind Volder Rutle (Foreningen Les), Vibeke Harlem (Oslo Sporveier) og Maria Børja (Dagbladet.no/litteratur)

INSPIRERT: Mats Kvaløy Bjørbekk digger all jazzen som knitrer og skraper og dirrer på folkehøgskolen der han tilbringer dette skoleåret.
I FARTA: - Neste stasjon Stortorvet, sier den automatiserte stemmen på trikken i Oslo. Og Mats\' tekst henger rygg mot rygg med Kaizers Orchestra-teksten «Di grind».